vineri, 19 aprilie, 2024

Gruparea neo-nazista Miscarea Nordica de Rezistenta a fost interzisa in Finlanda

Distribuie:

Publicat:

Curtea Supremă din Finlanda a confirmat marţi deciziile luate de două instanţe inferioare de a interzice o grupare neo-nazistă, în concordanţă cu o solicitare a conducerii poliţiei naţionale care a susţinut că respectiva grupare este violentă şi rasistă, transmite dpa potrivit Agerpres.

Decizia instanţei supreme finlandeze se aplică Mişcării Nordice de Rezistenţă şi unui număr de două dintre facţiunile sale.

Gruparea propagă o retorică a urii contra evreilor, imigranţilor şi minorităţilor sexuale, indică decizia Curţii Supreme de la Helsinki. Ea a fost interzisă temporar începând din 2018, după ce în anul anterior poliţia finlandeză ceruse scoaterea grupării în afara legii, susţinând că simpatizanţii ei incită la comiterea de acte violente.

Curtea Supremă afirmă că gruparea respectivă nu este protejată de libertatea de exprimare şi de libertatea de asociere întrucât activităţile sale abuzează de aceste drepturi.

O interdicţie similară în Finlanda a fost emisă în anii '70, a relatat postul public de radio şi televiziune finlandez YLE.

Mişcarea Nordică de Rezistenţă are filiale în Danemarca, Norvegia şi Suedia, potrivit revistei suedeze Expo.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img