joi, 25 aprilie, 2024

Grupul german Uniper intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu

Distribuie:

Publicat:

Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă Europa caută să-şi reducă dependenţa de piaţa rusă, transmite Bloomberg.

Uniper, unul dintre cei mai mari cumpărători europeni de gaz rusesc, are contracte cu Gazprom PJSC care expiră la mijlocul anilor 2030, a anunţat miercuri directorul general Klaus-Dieter Maubach la Adunarea Generală a companiei. El a reafirmat că firma nu va extinde aceste contracte şi nu va demara altele.

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti, potrivit Agerpres.ro.

Comisia Europeană a confirmat poziţia sa anterioară conform căreia sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img