joi, 25 aprilie, 2024

Gustul amar în gură: Mai mult decât o neplăcere – Bolile pe care le-ar semnala

Distribuie:

Publicat:

Perceperea cât mai detaliată a gustului este deosebit de importantă, fiind cel care decelează potențiale alimente sau substanțe dăunătoare sau chiar otrăvitoare.

Percepția gustului amar are un rol important, întrucât prezența unor substanțe fitochimice sănătoase în alimente poate fi asociată cu amărăciune ridicată, iar oamenii evită în general alimentele cu gust amar.

Acest lucru motivează și lacune în preferințele și nevoile sănătoase ale oamenilor, din păcate. Gustul ce rămâne în gură după ce ai mâncat, băut ceva amărui, cum ar fi cafea sau ciocolată neagră sau ai fumat, este perfect normal. Cu toate acestea, gustul amar care persistă, indiferent de ceea ce mănânci sau bei, poate indica o problemă de sănătate.

Cauzele gustului amar în gură

Deși adesea nu este o problemă gravă, gustul amar în gură poate cauza neplăceri, mai ales în felul în care simți gustul mâncării. Dacă ai acest simptom, e posibil să suferi de una din afecțiunile de mai jos.

1. Scleroza laterală amiotrofică

Scleroza laterală amiotrofică este caracterizată prin degenerarea progresivă a neuronilor motori superiori și inferiori. Simptomele clinice implică slăbiciune, disfagie (dificultate în înghițirea alimentelor în afecțiuni ale gurii, faringelui și esofagului), disartrie (articularea defectuoasă a cuvintelor), atrofie (degenerare) și fasciculații musculare, hiperreflexie, spasticitate, semne Babinski (extensia degetului mare de la picior, uneori însoțită de răsfirarea celorlalte degete ) și clonus (mai multe convulsii asociate unei leziuni a centrilor nervoși motori superiori). Pacienți cu Scleroza laterală amiotrofică pot prezenta încă de la debutul bolii, un gust „metalic” amar persistent, potrivit doc.ro.

2. Afecțiuni cronice din sfera ORL

Senzația de gust amar în gură și exacerbarea gustului se întâlnește și la o serie de boli cronice ale aparatului respirator superior și urechii medii, precum otita cronică, rinosinuzita cronică cu polipi nazali și fără polipi nazali, boala respiratorie exacerbată cu acid acetilsalicilic, cu niveluri diferite de inflamație și severitate a bolii.

 

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img