vineri, 26 aprilie, 2024

Guvernul american îi interzice unui fost premier albanez, acuzat de corupție, intrarea pe teritoriul american

Distribuie:

Publicat:

Guvernul american l-a acuzat miercuri pe fostul premier albanez Sali Berisha de corupţie, interzicând lui şi familiei sale intrarea pe teritoriul american, informează AFP.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat că fostul lider albanez este vinovat de "acte de corupţie" precum "deturnarea de fonduri publice" şi "ingerinţă în afaceri publice", inclusiv "pentru a-şi îmbogăţi aliaţii politici şi membrii familiei sale".

"Propria sa retorică demonstrează că el este gata să se protejeze pe sine, să-i protejeze pe membrii familiei sale şi pe aliaţii săi politici în detrimentul unor anchete independente, al unor eforturi de luptă împotriva corupţiei", a denunţat secretarul de stat american într-un comunicat, scrie Agerpres.ro.

Antony Blinken a reafirmat de asemenea necesitatea unor instituţii democratice albaneze "transparente".

Sali Berisha a fost primul preşedinte ne-comunist (1992-1997) al Albaniei şi premier al acestei ţări (2005-2013). El a dominat scena politică albaneză timp de peste două decenii.

Pentru susţinătorii săi, el a fost una dintre personalităţile care au contribuit la prăbuşirea comunismului. Pentru adversari, el este unul dintre reprezentanţii unui sistem politic corupt şi este responsabil de haosul din 1997, o revoltă armată care s-a soldat cu circa 2.000 de morţi.

Cererile pentru vize în SUA ale lui Sali Berisha, ale soţiei sau celor doi copii ai săi vor fi refuzate, în baza unei legi care sancţionează responsabilii străini suspectaţi de corupţie semnificativă sau de încălcarea drepturilor omului, a precizat şeful diplomaţiei americane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img