joi, 28 martie, 2024

Guvernul anunţă operaţionalizarea completelor de judecată specializate pe achiziţii publice şi descentralizarea Programului Operaţional Regional

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Fonurilor euroene, Marcel Boloş, a anunţat, marţi seară, după şedinţa de Guvern că s-au adoptat acte normative pentru operaţionalizarea completelor de judecată specializate pe achiziţii publice şi descentralizarea Programului Operaţional Regional.

”Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, operaţionalizarea completelor de judecată specializate pe achiziţii publice. Începând de la data intrării în vigoare a acestei OUG, completele se vor ocupa cu prioritate de judecarea cauzelor care astăzi se află pe rolul instanţelor de judecată”, a anunţat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, s-a instituit şi o disciplină la nivelul celor care astăzi sunt responsabil în procedurile de achiziţie publică.

”De exemplu, Agenţia Naţională de Achiziţii Publice unde, dacă ce se întârzie avizul conform cerut pentru documentaţiile de atribuire depuse de beneficiar, acţionează avizul tacit şi aprobarea documentaţiei va avea loc chiar dacă acest aviz nu a fost emis un termen de către agenţie”, a mai spus Boloş.

În plus, cei care astăzi au calitate de beneficiar şi de autoritate contractantă vor trebui să respecte duratele de evaluare a ofertelor pentru că sistemul de sancţiuni care va intra în vigoare odată cu aprobarea ordonanţei de urgenţă îi va duce la plata unor amenzi.

”Încercăm prin această măsură să disciplinăm măsurile de achiziţie publică să să eliminăm întârzierile care au loc în implementare a proiectelor datorită acestor prelungiri şi a acestor timpi morţi pe care îi avem. Încercăm prin această măsură să lăsăm o perioadă mai mare de timp pentru partea de implementare a proiectelor, încât România să poată să aibă folos de fondurile europene şi mai ales acest folos să rezulte din implementarea corectă a proiectelor inclusiv a celor din zona de infrastructură care sunt foarte multe aşteptate de populaţie”, a mai afirmat Boloş.

Acesta a anunţat şi descentralizarea Programului Operaţional Regional, mţăsură despre care a spus că este aşteptată de 13 ani de către autorităţile locale.

Din exerciţiul financiar viitor, proiectele se vor aproba la Regiunile de Dezvoltare Regională.

!Autorităţile locale vor putea fi implicate în procesul de implementare a proiectelor de infrastructură de transport. Ccei care au o capacitate de implementare, primăriile în mod mod special, dacă vor dori de azi înainte să îşi realizeze o centură ocolitoare pe după care au aşteptat foarte mulţi ani de zile de această dată împreună cu sursa de finanţare proiectul se transferă către primărie, Consiliul local, autoritate locală şi pot să realizeze acest lucru. Ulterior, după ce proiectul este finalizat, va fi predat din nou Companiei de drumuri în vederea administrării”, a mjai spus Boloş.

Acesta a precizat că în această categorie nu intră şi Centura Capitalei, Regiunea Bucureşti-Ilfov, ca regiune dezvoltată, având, din punctul de vedere al Comisiei Europene, un statut special.

Centura Capitalei va rămâne la Ministerul Transporturilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img