News Flash:

Guvernul baga 100 de milioane de lei intr-o 'gaura neagra'

17 Aprilie 2015
1554 Vizualizari | 0 Comentarii
Complexul Energetic Hunedoara, aflat in prag de faliment, va mai primi o „perfuzie” de 100 de milioane de lei de la Ministerul Finantelor, bani pe care trebuie sa-i returneze in sase luni si sa prezinte un plan de restructurare. Daca nu face nici una, nici alta, CEH poate prezenta un plan de lichidare, relateaza National.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are 6.500 de salariati, angajati la patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si la doua termocentrale. Cele doua unitati energetice au produs in 2013 aproximativ 7% din consumul de energie la nivel national, insa CEH se afla intr-o situatie disperata, nemaiavand bani pentru cheltuielile curente sau pentru plata furnizorilor. Practic, Complexul se afla in prag de faliment, dar guvernul a decis ca trebuie sa mentina in viata acest colos, doar din considerente umanitare, fara nicio legatura cu performanta economica.

Ajutor de salvare

Guvernul a pregatit un proiect de ordonanta de urgenta, prin care va acorda CEH suma de aproape 100 de milioane de lei. Bani vor fi alocati din fondurile din privatizare si vor fi acordati pe o perioada de sase luni, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare. Acesta se aloca in scopul acoperirii necesarului de lichiditati pentru cheltuielile curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de sase luni.

Bani aruncati pe foc

CEH are obligatia sa prezinte  Ministerului Finantelor un plan de restructurare aprobat de Comisia Europeana  pana la data scadentei imprumutului. Daca CEH nu prezinta, in termen de sase luni de la momentul acordarii ajutorului, un plan de restructurare sau dovada restituirii banilor, debitorul este obligat sa vina cu un plan de lichidare. Asadar, din start, guvernul lasa CEH ditamai poarta deschisa spre neplata „imprumutului”, astfel ca banii respectivi sunt, practic, aruncati pe carbunii ce ard in cele doua termocentrrale ale CEH. Dar statul pierde, practic, dublu, deoarece, in caz de – previzibila si chiar incurajata – neplata, banii vor fi returnati Ministerului Finantelor de la bugetul Ministerului Energiei, iar suta de milioane de lei nu mai poate fi utilizata pentru investitii in domeniul energetic, de exemplu.

Argumentele guvernantilor

In proiectul de ordonanta de urgenta se arata ca principalul motiv pentru care se aloca cele 100 de milioane de lei este ca intreruperea activitatii ar creste semnificativ rata somajului in Valea Jiului si in judet. De asemenea, se arata ca CEH este singurul producator de agent termic pentru orasele din Valea Jiului si din municipiul Deva, iar inchiderea Complexului ar afecta acest serviciul public de interes general. Domnule prim-ministru, zeci de orase si municipii resedinta de judet din Ardeal au ramas in ultimii ani fara agent termic centralizat, iar sute de mii de cetateni (din care zeci de mii au raas someri dupa  inchiderea firmelor la care lucrau) au fost nevoiti sa se descurce singuri si sa-si monteze centrale individuale, fara ajutor din partea statului.

sursa:stiripesurse.ro

argumentele guvernantilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0929 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027686 (s)