vineri, 29 martie, 2024

Guvernul de la Praga ii va trata ca pe cetateni UE pe britanicii din Cehia, pana in 2020, in cazul unui Brexit fara acord

Distribuie:

Publicat:

Guvernul de la Praga a aprobat luni un proiect de lege vizând să reglementeze relaţiile dintre Cehia şi Regatul Unit în cazul unui Brexit fără acord, a anunţat ministrul de interne, Jan Hamacek, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

 

Proiectul prevede în special introducerea unei perioade tranzitorii mergând până la 31 decembrie 2020, în timpul căreia britanici care trăiesc şi muncesc în Cehia vor fi trataţi în acelaşi mod ca cetăţenii Uniunii Europene.

Acest text va face obiectul unui vot în Parlament în săptămânile care urmează.

După cum a făcut cunoscut Jan Hamacek, absenţa unei reglementări în acest sens îi va afecta pe cei aproape 5.000 de britanici prezenţi pe piaţa muncii din Cehia.

Comunitatea britanică din Cehia numără circa 8.000 de persoane, potrivit Ministerului de Interne.

Odată adoptată de deputaţi, legea îi va privi numai pe britanicii a căror dată de şedere în Cehia o precedă pe cea a ieşirii Regatului Unit din UE, 29 martie 2019.

Decizia guvernului ceh este în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, potrivit căreia dispoziţiile tranzitorii post-Brexit în ţările Uniunii durează cel mult până la 31 decembrie 2020.

Această dată corespunde încheierii calendarului financiar multianual 2014-2020 al UE.

"Dacă nu adoptăm această lege, compromitem situaţia celor circa 40.000 de cetăţeni cehi care trăiesc în Regatul Unit. Nu este ceea ce ne dorim", a subliniat Jan Hamacek, citat de agenţia CTK.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img