marți, 23 aprilie, 2024

Guvernul Ludovic I si-a sabotat 21 de OUG-uri: o noapte furtunoasa la Palatul Victoria

Distribuie:

Publicat:

Cu o seară înainte să fie demis de Parlament, Guvernul Ludovic Orban a adoptat 25 de ordonanțe de urgență. Pentru 21 din ele a cerut opinia Consiliului Legislativ la o zi DUPĂ ce a adoptat actele normative, deși legea prevede obligativitatea avizării ÎNAINTE de adoptare. Consiliul Legislativ a transmis Antena 3, luni, ca a avizat negativ cele 21 de proiecte de OUG si ca a primit textele OUG la o zi dupa adoptarea lor in sedinta de Guvern.

Legea 73/1993 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ:

„Proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate şi la modul în care sunt realizate cerinţele prevăzute la art. 3 alin. (3), care se aplică în mod corespunzător. Avizul este consultativ. Avizul va fi dat înăuntrul termenului solicitat de Guvern, care nu poate fi mai mic de 10 zile în cazul proiectelor cu procedură obişnuită şi de 2 zile în cazul celor cu procedură de urgenţă. Pentru ordonanţele prevăzute de art. 115 alin. (4) din Constituţie, republicată, termenul este de 24 de ore”

Legea nr. 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative:

După elaborarea lor și încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img