vineri, 26 aprilie, 2024

Guvernul lui Ciolos ar putea ramane inca trei luni la guvernare

Distribuie:

Publicat:

Partidele politice ar putea primi o mare lovitura. Alternativa Civica Atitudine, Solidaritate, Actiune (A.C.A.S.A) a contestat la Curtea de Apel si la BEC listele de sustinatori ale marilor partide, in vederea alegerilor parlamentare. Listele nu ar fi conforme cu legea electorala, iar daca magistratii vor admite contestatia, mandatul Guvernului Ciolos ar putea fi prelungit pana in luna martie. 

Listele de sustinatori, contestate
 
Listele de sustinatori ale marilor partide sunt contestate la Curtea de Apel⁩ si la BEC de Partidul A.C.A.S.A. Reprezentantii formatiunii politice au constatat ca ar exista o incalcare a legii electorale:
 
”Marile partide afiliate sistemului care a guvernat si guverneaza au incalcat in mod grav legea electorala si principiile competitiei electorale corecte.  Legea electorala 208/2015 stabileste fara echivoc faptul ca Biroul Electoral Central preia liste de sustinatori ai listelor de candidati, NU de sustinatori ai Partidului.

Curtea Constitutionala, la randul ei, a decis: semnaturile de sustinere se dau pentru candidati, fie independenti, fie pe liste de partid, fara discriminare. Acest lucru implica dincolo de orice dubiu faptul ca listele de candidati trebuie sa fie cunoscute printr-o forma sau alta electoratului inainte de inceperea campaniei de strangere de semnaturi.

Dovezile eliberate de BEC cu privire la depunerea listelor de sustinatori conform legii. Acestea nu sunt conforme cu normele electorale in vigoare si, in plus, incalca Constitutia intrucat sunt liste de sustinatori ai partidelor, nu ale candidatilor partidelor. Partidele vizate sunt: PSD, PNL, PMP, ALDE, UDMR, PRU, PANR, USR, ” se arata in comunicatul Partidului Alternativa Civica Atitudine, Solidaritate, Actiune.
 
Admiterea contestatiei MUTA DATA ALEGERILOR
 

Daca magistratii vor admite contestatia partidului, am putea asista la o grava lovitura: Mandatul Guvernului Ciolos ar putea fi prelungit cu cateva luni, din cauza legilor care stabilesc modul de desfasurare pentru alegeri. Deputatul Eugen Nicolicea explica in urma cu cateva luni modul de organizare al alegerilor parlamentare si data maxima pana la care poate ramane in functie guvernul Ciolos.
 
”In Constitutie scrie ca mandatul Parlamentului este de patru ani. Sa luam exemplul din acest an.  Actualul Parlament a inceput pe  19 decembrie 2012 si trebuie sa functioneze pana in data de 19 decembrie 2016. Cel mai tarziu, alegerile pot avea loc in data de 19 martie, pentru ca in Constitutie se prevede ca alegerile vor fi organizate in cel mult 3 luni de la incheierea mandatului parlamentar”, a declarat Eugen Nicolicea pentru DCNews.
 
Asadar, daca Instanta va admite cererea partidului ACASA, tot procesul pre-electoral trebuie reluat, iar data alegerilor ar putea fi impinsa pana in martie. Asta inseamna automat ca Guvernul Ciolos ar putea beneficia de un mandat prelungit cu trei luni.
 
Sursa:dcnews.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img