marți, 19 martie, 2024

Guvernul premierului suedez social-democrat Stefan Löfven, ameninţat de o moţiune de cenzură

Distribuie:

Publicat:

Guvernul premierului suedez social-democrat Stefan Löfven este ameninţat de un vot de neîncredere în Parlament, luni, care lansează în mod neaşteptat scenariul unor alegeri înainte de termenul prevăzut în prezent, în septembrie 2022, relatează AFP şi Reuters.

Partidul de Stânga, care a susţinut Guvernul până în prezent, a anunţat joi că susţine o moţiune de cenzură, în semn de protest faţă de un proiect de lege privind o liberalizare a chiriilor reglementate, scrie News.ro.

”Căutăm susţinători ai unei moţiuni de cenzură”, a anunţat într-o conferinţă de presă liderul Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.

Partidul Democraţii din Suedia (extremă dreapta, populişti) a depus ulterior o moţiune de cenzură, care urmează să fie susţinută de către Partidul Moderaţilor (dreapta) şi Partidul Creştin-Democrat (dreapta).

În cazul în care cele patru formaţiuni votează luni împotriva Guvernului Löfven, Executivul suedez cade.

Această iniţiativă poate conduce la organizarea unor alegeri anticipate sau la instalarea unui Guvern interimar.

Nooshi Dadgostar reproşează Guvernului faptul că nu a ţinut cont de solicitările formaţiunii sale, care a cerut abandonarea sau refacerea acestui proiect de lege care anulează reglementarea chiriei locuinţelor nou construite.

Stefan Lofven conduce, în urma alegerilor legislative din 2019, un Guvern minoritar de centru-stânga, care depinde de susţonerea Partidului de Stânga şi a două formaţiuni mici de centru-dreapta.

Partidul de Stânga a exclus până în prezent orice colaborare cu Partidul Dempcraţii din Suedia, o formaţiune populistă.

În cazul unei demisii a lui Stefan Lofven, preşedintele Riksdagului (Parlamentul, unicameral) urmează să încerce să formeze un nou guvern sau să convoace alegeri legislative anticipate.

Un eventual guvern interimar ar umra să fie condus cel maiprobabiul de către Stefan Lofven, din cauza fragmentării peisajului politic suedez.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img