News Flash:

Guvernul REINTRODUCE pensiile speciale

22 Aprilie 2015
1275 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul va reintroduce pensiile speciale. Guvermul a elaborat un proiect de act normativ care schimba legislatia privind sistemul de pensii. Proiectul prevede ca pensiile se platesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, M.A.I. si SRI. Totodata, sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv. Astfel, angajatorul nu este obligat sa plateasca contributia aferenta acestora. Angajatul va plati, lunar, o cota de contributie egala cu cea individuala de asigurari sociale. Suma va fi varsata la bugetul de stat. Principalele modificari din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:

1. Pensiile se platesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI si SRI.

2. Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat sa plateasca contributia aferenta acestuia.  

3. Angajatul va plati lunar o cota de contributie egala cu cota de contributie individuala de asigurari sociale, suma ce va fi varsata la bugetul de stat. Baza lunara de calcul a contributiei individuale este solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

Proiectul de Lege instituie reglementari prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate si pensii de urmas. Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limita de varsta (in care limitele sunt cele prevazute de legislatia actuala si cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia anticipata si pensia anticipata partiala. De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislatiei specifice categoriilor de personal cu statut special din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, in vigoare pana la data de 01 ianuarie 2011.

Pensiile aflate in plata, stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre 01.01.2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se recalculeaza potrivit reglementarilor cuprinse in aceasta. In cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se pastreaza cuantumul actual.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1228 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012700 (s)