sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Guvernul tehnocrat loveste in copiii si batranii din Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Guvernul tehnocrat loveste in copiii si batranii din judet care au nevoie de ingrijire, printr-o austeritate bugetara. De partea cealalta, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, prin incercarea de a transforma cladiri neutilizate din judet in centre medico-sociale, ramane blocat si el, din lipsa fondurilor.

CJ Vaslui a identificat in ultimii ani mai multe locatii construite prin proiecte europene care nu sunt folosite si ar putea fi utilizate pe segmentul asistentei sociale.

La Solesti, sunt doua centre care nu functioneaza din cauza lipsei banilor pentru plata personalului.Si la Dranceni si Iana, sunt centre care se afla in aceeasi situatie.

De asemeni,la  Vulturesti exista un centru medico-social, dar inca nu este dat in folosinta.

Pentru ca aceste locatii sa fie preluate de catre CJ prin intermediul Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, sunt necesari bani pentru punerea in practica a programului social.
Deocamdata acest lucru este imposibil, deoarece si DGASPc Vaslui trece si ea printr-o criza bugetara, nemaiputand plati salariile si cheltuielile.

An de an, centrele socio-medicale din judetul Vaslui sunt asaltate de cereri pentru cazare. Sunt multe persoane in varsta care nu pot fi ingrijite de familii, care au nevoie de servicii medicale, consiliere s.a.m.d.
La inceputul acestui an, la nivelul judetului Vaslui mai erau necesare 150 locuri de cazare pentru copii si 50 pentru bãtrani, iar cererile sunt 200.

La nivelul judetul Vaslui exista  doar doua centre de ingrijire si asistenta pentru batrani: unul in Husi (100 de locuri) si unul in Giurcani, comuna Gãgesti (40 de locuri).

La Pogana, este in functiune un centru pentru persoanele varstnice cu handicap, cu o capacitate de 50 locuri.
In paralel cu aceste locatii, la nivelul muicipiului Vaslui sunt zece ingrijitori la domiciliu, iar alti zece ingrijitori activeaza in zona Husului, unde au grija de batrani la casele acestora.

Gradul de ocupare in camine este de 130% iar activarea unui centru de ingrijire la Barlad, a absorbit 30 de persoane, si, astfel, a mai scazut presiunea pe centrul din Husi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img