vineri, 29 martie, 2024

Guvernul Tudose a depus juramantul la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis: Ati bagat tara in criza. Terminati cu topaiala fiscal-bugetara

Distribuie:

Publicat:

Cabinetul condus de Mihai Tudose a depus jurământul la Palatul Cotroceni, după ce Parlamentul a dat votul de încredere, 275 de voturi fiind în favoarea noului Executiv. Preşedintele a atacat dur coaliţia de guvernare, spunând că ţara a fost dusă la criză.

”Noi, românii şi dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamentale. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD-ALDE, după ce au fost câştigate alegerile de această coaliţie. O formulă scurtă care ar caracteriza aceste prime şase luni din mandatul coaliţiei ar putea suna: Aţi băgat ţara în criză, fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. Că a fost vina fostului premier, care nu s-a pus singur acolo, dar nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, e analiză pe care aţi făcut-o sau o veţi face în coaliţie”, le-a spus membrilor noului cabinet, Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai declarat că este o premieră chiar şi dărâmarea propriului Guvern prin moţiune.
Iohannis: Terminaţi cu ţopăiala fiscal-bugetară. Găsim în noul program taxe noi

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur, la depunerea jurământului de către Cabinetul Tudose, măsurile noi din programul de guvernare, cerând Executivului mai multă predictibilitate.

”Un nou guvern şi surprinzător, un nou program de guvernare, noi taxe, impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, se anunţă contra-măsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a cerut liderilor coaliţiei de guvernare mai multă predictibilitate.

”În şase luni schimbăm de la reduceri de taxe, la reintroduceri, de la creşteri de salarii, la taxă de solidaritate, un astfel de comportament nu se încadrează în ceea ce se numeşte predictibilitate fiscal- bugetară. Un astfel de comportamnt induce dubii în rândul mediului de afaceri. Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară”, a mai spus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către Cabinetul Tudose.

Şeful statului a cerut coaliţiei de guvernare să se încadreze în deficitul bugetar de 3% şi să respecte angajamentul de 2% pentru apărare.

”Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din UE, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi, că suntem o ţară serioasă, cu toate sincopele politice şi că ştim să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de Apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control,să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică”, a atenţionat Iohannis noul Cabinet.

Tudose: După jurământ mă voi duce la Palatul Victoria; Mergem să preluăm Guvernul nu să ne certăm

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că după jurământul de la Cotroceni va merge la Palatul Victoria pentru a prelua guvernarea de la fostul şef al Executivului Sorin Grindeanu.

“Astăzi după jurământ mă voi duce la Palatul Victoria pentru acest act de predare-primire. Începând cu seara aceasta până mâine dimineaţă la ora 09:00 toată lumea trebuie să fie la muncă. Mergem să preluăm Guvernul nu să ne certăm, să ne jucăm”, a declarat Mihai Tudose, întrebat dacă va lămuri cu Sorin Grindeanu problema Fondului Suveran de Investiţii.

Noul Guvern Tudose a primit astăzi votul de învestitură în Parlament. Vechii şi noii miniştri au fost audiaţi în procedură rapidă şi au fost validaţi de comisii. UDMR a anunţat că va susţine la vot noul guvern. Schimbări majore au intrevenit în programul de guvernare care vor afecta mediul de business, astfel încât din ianuarie 2018 impozitul pe profit va fi aplicat pe cifra de afaceri.

Guvernul Mihai Tudose a fost votat de Parlament. Potrivit unor surse poltice, Cabinetul Tudose a obţinut 275 de voturi, având nevoie de 233 de voturi ale aleşilor pentru a obţine susţinerea majorităţii.

275 de aleşi au votat joi după-amiaza pentru susţinerea Cabinetului Tudose, în timp ce 102 parlamentari au fost împotriva noului Guvern.

Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, miercuri, în discursul pe care l-a ţinut la Parlament, că noul guvern şi-a sporit forţele, în câteva funcţii de miniştri fiind oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă.

“Scopurile mari rămân intacte – ceea ce am promis în campanie va fi realizat! Noul guvern şi-a sporit, după cum vedeţi, forţele. Sunt acum în câteva poziţii de miniştri oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă. Asta arată că PSD îşi asumă în mod clar, cert, în cel mai mare grad responsabilitatea politică asupra programului. Guvernului îi va fi mai uşor să stăpânească administraţia centrală, să comunice cu partidul, să fie mai bine reprezentat politic. Guvernul va fi mai eficient”, a declarat premierul desemnat Mihai Tudose.

El a mai spus că a fost propus în funcţia de premier pentru a da un impuls în special investiţiilor şi creşterii veniturilor la buget.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img