vineri, 29 martie, 2024

Halucinant ! COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA produce tona de cărbune cu 50 de lei, Romania importă cu 436 de lei

Distribuie:

Publicat:

Complexul Energetic Oltenia produce tona de cărbune în medie cu 50 de lei, iar România a importat cărbune din Rusia pentru Complexul Energetic Hunedoara cu 436 de lei. Culmea este că nu a fost bun propriul cărbune produs în Hunedoara, deşi a fost şi acela mai ieftin, respectiv 232 de lei tona. Complexul Energetic Hunedoara se află acum în pragul falimentului şi toată lumea se întreabă cum va putea fi achitată datoria de 1,5 miliarde de lei.

Potrivit Rise Project, deşi în ţara noastră exista cărbune foarte ieftin, România a importat cărbune din Rusia cu 436 de lei tona. Astfel, în perioada 2011-2013, Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat nu mai puţin de 570.000 de tone de cărbune, deşi avea cărbune la jumătate de preţ în minele proprii sau la un preţ cuprins între 35 şi 50 de lei, în carierele miniere din Complexul Energetic Oltenia, la distanţă foarte mică şi la un preţ foarte bun, din punctul de vedere al asigurării transportului.
Cine îşi bate joc de România?

Specialiştii ar putea spune că termocentralele din Hunedoara, aflate în pragul falimentului, sunt proiectate să funcţioneze pe huilă şi nu pe lignitul din Oltenia, însă potrivit aceleiaşi surse, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor să afle încă de anul trecut dacă a fost vorba de cărbune energetic de bună calitate adus din import sau de praf de cărbune sau de cărbune amestecat cu pământ. Importul de cărbune a fost asigurat de patru firme din Ungaria şi una din Germania.

Interesant este că în perioada de timp amintită, când în România se producea cărbune ieftin, cărbunele din Oltenia nu era bun pentru termocentralele din Hunedoara, iar acest lucru nu se afla între preocupările şefilor care au condus la vremea respectivă Ministerul Energiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img