vineri, 19 aprilie, 2024

Haosul domneste in Cimitirul “Eternitatea” Vaslui : fabulosul sistem informatic nu ajuta pe nimeni, tot “spaga” te ingroapa

Distribuie:

Publicat:

@Primaria Vaslui a cheltuit 1,35 milioane lei pe un sistem de contabilizare a locurilor din Cimitirul „Eternitatea“.Haosul domneste in continuare!

Sistemul de evidenta informatizata a locurilor de veci din Cimitirul „Eternitatea“ are prevazute norme conforme cu timpurile moderne.

„Numele tuturor mortilor ingropati acolo au fost introduse in computer pentru a fi facuta o identificare cat mai usoara a locului unde acestia sunt inhumati“, a precizat Vasile Paval, primarul de Vaslui.

Edilul sustine ca decizia de implementare a unui soft informatic pentru inregistrarea fiecarui loc de veci a fost motivata in primul rand de combaterea speculei cu morminte, dar si pentru ca la aceasta ora nu se stie exact cate locuri de veci sunt in cimitir.

„Noi am preluat cimitirul de la biserica, institutie care l-a administrat in ultimii 20 de ani. Insa, nimeni nu stia cate morminte sunt cu exactitate si care este situatia contractelor de concesiune a acestora“, a mai spus primarul municipiului Vaslui.

Reprezentantii Primariei au efectuat inventarierea fiecarui loc de veci, operatiune care a durat aproximativ un an de zile. Dup ace au terminat de numarat, aghiotantii edilului Vasile Paval s-au gandit ca este timpul sa treaca la afaceri. Si asta au facut! Este haos in cimitir, in continuare. Cine da spaga la primarie, afla informatia de care are nevoie, ori primeste un loc de veci, cine nu, se da cu capul de pereti. In plus, inventarierea s-a facut anevoios si pentru ca Protoeria Vaslui, institutia care a administrat inainte cimitirul, n-a predat o arhiva cu evidenta locurilor de veci. Din acest motiv, si concesionarile locurilor de veci au fost blocate, insa administratorii cimitirului dau asigurari ca niciun mort nu va ramane neingropat.

In prezent, pentru un loc de veci se achita 200 de lei, iar anual se mai platesc cate 10 lei, bani ce sunt utilizati pentru intretinerea cimitirului. Potrivit regulamentului de organizare si functionare a cimitirului, locurile de inhumare vor putea fi concesionate pe termen limitat, respectiv pe o perioada de 15-25 de ani cu posibilitatea prelungirii, sau nelimitat. Toate astea in teorie. Un vasluian ajunge sa achite si 10.000 de lei pentru o groapa in cimitir.

“Saptamana trecuta am avut un deces in familie, a murit tatal sotiei. Nu avea loc de veci. Am facut ce invarteli trebuiau facute si am platit 7.000 de lei pentru un loc de veci”, a spus Adrian Vasile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img