joi, 28 martie, 2024

Harta drumurilor nationale si autostrazilor cu risc de inzapezire

Distribuie:

Publicat:

Odata cu inceputul oficial al iernii, apar si provocarile pe soselele tarii, mai ales ca joi e cod galben de ninsoare si viscol in jumatate de tara. Numeroase drumuri nationale si autostrazi prezinta risc de inzapezire.

Cele mai putine dintre acestea sunt in vestul tarii, in timp ce in sud si in est numeroase drumuri pot fi inzapezite daca va ninge abundent, potrivit unei harti a CNAIR.

Concret, mai mult de trei sferturi dintre drumuri prezinta acest risc, potrivit datelor multianuale centralizate de Compania de Drumuri, iar autoritatile din numeroase judete nu au semnat deocamdata contractele de deszapezire, aminteste Mediafax.

Unul dintre cele mai circulate drumuri ale tarii, DN1, prezinta risc de inzapezire de la Bucuresti pana dincolo de Cluj-Napoca, cu exceptia unei mici portiuni intre Busteni si Brasov.

De asemenea, o mare parte din A1 si din A2 prezinta de asemenea risc de inzapezire, precum si portiuni din DN2, Bucuresti – Suceava.

Dobrogea, zona Baraganului, nord-estul tarii, judetele din sudul Munteniei si cele din centru au de asemenea drumuri cu mare probabilitate de inzapezire.

Datele luate in calcul sunt precipitatiile multianuale si cazurile de blocare in trafic, dar nu si contractele de deszapezire.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fosta CNADNR) a anuntat miercuri ca poate efectua, cu resurse proprii, deszapezirea in regiunile pentru care nu au fost semnate inca contracte de deszapezire, procesul de livrare de sare fiind in plina desfasurare, dupa ce compania a semnat acum cinci zile un contract in acest sens cu Salrom, monopolul productiei de sare din Romania.

In ceea ce priveste zonele pentru care nu au fost semnate inca contracte de deszapezire, ministrul Transporturilor, Sorin Buse, a declarat recent ca autoritatile “sunt acoperite in totalitate” pentru deszapezire, iar CNAIR va avea de la inceputul anului viitor utilaje proprii pentru aceste operatiuni.

In prezent, din cele 53 de loturi administrate de directiile regionale ale CNAIR, doar pentru opt nu sunt incheiate contracte cadru de deszapezire pentru perioada 2016-2020.

Miercuri, meteorologii au emis atentionari cod galben de ninsoare si viscol pentru mare parte din tara, fiind vizate zonele montane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img