miercuri, 24 aprilie, 2024

Hipertensiune arterială: cum să nu devii hipertensiv

Distribuie:

Publicat:

Cum să nu devii hipertensiv. Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală cronică la persoanele de peste 35 de ani. Sfatul nostru pentru reducerea factorilor de risc pentru hipertensiune arterială.

După cum subliniază profesorul Jean-Jacques Mourad, șeful departamentului de medicină internă al Spitalului Saint-Joseph din Paris, „nimeni nu poate spune cu certitudine că nu va suferi de hipertensiune arterială, deoarece diferiți factori sunt implicați în dezvoltarea hipertensiunii arteriale”. Dar este încă posibil să amânăm vârsta debutului, jucând pe factorii de risc ai stilului de viață sedentar, dieta și fumat.

Începeți să vă deplasați în fiecare zi

Studiile arată că prin scăderea tensiunii arteriale sistolice (care se înregistrează când tensiunea arterială este la maximum) cu 5 mm / Hg, mortalitatea prin accident vascular cerebral poate fi redusă cu 14% și că cu 9% din cauza bolilor coronariene. Activitatea fizică regulată este esențială pentru a reduce tensiunea. Pentru fiecare grupă de vârstă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un anumit nivel de activitate:

Adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani ar trebui să exercite minimum 150 de minute (1,5 ore) de activitate de rezistență de intensitate moderată sau cel puțin 75 de minute de activitate de rezistență la intensitate susținută în fiecare săptămână. Exercițiile de construire a mușchilor care implică grupele musculare majore ar trebui făcute cel puțin două zile pe săptămână.
De la 65 de ani și peste, numărul de minute săptămânale rămâne același, dar activitatea de rezistență ar trebui să fie practicată în perioade de cel puțin 10 minute.

Vârstnicii cu mobilitate redusă ar trebui să facă activitate fizică pentru a îmbunătăți echilibrul și pentru a preveni căderea cel puțin trei zile pe săptămână.

Cum să nu devii hipertensiv. Atentie la sare

Excesul de sare favorizează hipertensiunea, deoarece sarea reține apa și, prin urmare, crește volumul de sânge, ceea ce crește presiunea pe pereții arterelor. Pentru a evita hipertensiunea arterială, nu trebuie să consumi mai mult de 2 grame de sodiu pe zi, echivalentul a 5 grame de sare.

Principalele principii de bază sunt:

Nu mâncați prea multe alimente gata preparate.
Evitați consumul de ape puternic mineralizate și în special ape carbogazoase, adesea bogate în sodiu.

Dieta ideală? Este dieta DASH (pentru metodele dietetice pentru oprirea hipertensiunii) care se bazează pe un aport redus de sare și zahăr, dar și pe bogăția sa în potasiu, magneziu și fibre, oligoelemente cu efecte hipotensive recunoscute.

Cum să nu devii hipertensiv. Nu fuma

Nicotina acționează direct asupra arterelor prin îngustarea lor, ceea ce are ca efect creșterea temporară a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Efectul se disipează după treizeci de minute, dar tensiunea arterială crește treptat pe parcursul zilei, cu fiecare țigară consumată. Renunțarea la fumat este așadar un imperativ pentru a evita tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, rețineți că este necesar să așteptați 3 ani după încetarea fumatului pentru ca arterele sa revina la normal.

Unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții de a suferi de hipertensiune arterială pe termen mediu (vorbim de „oameni prehipertensivi”). Acestea sunt:

Persoanele care au o presiune sistolică între 130 și 139 mmHg.
Persoanele cu descendență afro-caraibeană care au un risc mai mare decât populațiile asiatice de a suferi de hipertensiune.
Persoanele cu unul dintre părinții lor care suferă de hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare (în acest caz, aveți de două ori mai multe șanse de a deveni hipertensiv).

Paradiz studio

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img