vineri, 19 aprilie, 2024

Hipertensiunea arteriala favorizeaza infectarea cu COVID-19: Ce trebuie sa faci pentru a nu avea probleme cu tensiunea

Distribuie:

Publicat:

Hipertensiunea arterială este unul din principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât şi în ţara noastră, unde are o prevalenţă de 45% în rândul adulţilor. Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este marcată în fiecare an la data de 17 mai.

Hipertensiunea arterială nedepistată la timp, netratată sau tratată incorect conduce la multiple complicaţii, dintre care cele mai de temut sunt accidentul vascular cerebral şi insuficienţa cardiacă, atrag atenţia medicii Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, potrivit adevarul.ro. Afecţiunea este unul din principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât şi în ţara noastră, unde are o prevalenţă de 45% în rândul adulţilor.

Din păcate, în pofida unui arsenal de medicamente disponibile şi accesibile pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, rata de control a acestei boli este mult prea mică. Doar 30% din pacienţii trataţi pentru hipertensiune arterială au, în mod constant, valori normalizate, adică sub 140/90 mmHg.

Ce să faci pentru a nu avea probleme cu tensiunea

”Mesajul nostru poartă, ca şi în anii precedenţi, îndemnul la:

activitate fizică susţinută – minimum 30 de minute într-o zi, în cel puţin 3 zile pe săptămână :

o alimentaţie variată, bogată în fructe şi legume şi un aport de sare de maxim 6 grame/zi;

menţinerea unei greutăţi normale sau scăderea în greutate la cei supraponderali sau cu obezitate;

control medical periodic – pentru cei care nu se ştiu hipertensivi, cel puţin o dată pe an; pentru cei care se ştiu hipertensivi, ori de câte ori este nevoie pâna la optimizarea tratamentului şi, ulterior la 6 luni-1 an;

respectarea schemelor de tratament instituite de medicii curanţi”, potrivit aceleiaşi surse.

Hipertensiunea favorizează infecția cu SARS-COV-2

”În mod particular, mesajul pe care îl transmitem anul acesta de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale ne regăseşte în cursul desfăşurării pandemiei de COVID 19, boala pe care o produce noul coronavirus, SARS COV-2. În aceste condiţii considerăm că sunt utile câteva precizări.

Hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienţi spitalizaţi pentru COVID-19, în unele raportări până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziţia că hipertensiunea arterială ar favoriza infecţia cu SARS COV-2 şi prognosticul ei nefavorabil. Dar, trebuie să ţinem cont de faptul că formele severe de COVID-2 evoluează în special la persoanele în vârsta de peste 65 de ani, în rândul cărora se află şi mulţi hipertensivi.

Analize statistice recente au indicat că hipertensiunea arterială nu influenţează rata de mortalitate în COVID-19,” potrivit prof.dr. Doina Dimulescu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială.

”O altă problemă foarte importantă pe care dorim să o abordăm este cea a siguranţei tratamentului cu inhibitori de enzimă de conversie ai angiotensinei (IECA) sau antagonişti ai receptorilor de angiotensină de tip 1 (sartani). Datorită faptului că SARS COV-2 se leagă de o enzimă din căile respiratorii cunoscută sub denumirea ACE 2 a cărei activitate ar putea fi influenţată de medicaţia mai sus menţionată, au apărut temeri legate de faptul că IECA sau sartanii ar favoriza infectarea cu SARS COV-2 sau evoluţia spre forme severe de boală.

Societăţi ştiinţifice prestigioase, precum Societatea Europeană de Cardiologie, Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială sau societăţi din America de Nord au exprimat punctul de vedere a numeroşi specialişti care susţin utilitatea de necontestat a IECA şi sartanilor în bolile cardiovasculare, inclusiv în hipertensiunea arterială.

Nu există nici un fel de dovezi care să indice o creştere a riscului de COVID-19 la persoanele aflate sub tratament cu IECA/sartani şi de aceea, pe baza datelor pe care le avem până în prezent, se recomandă continuarea tratamentului cu aceste medicamente.”

sursa: exquils

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img