joi, 18 aprilie, 2024

Hramul Mănăstirii Mălinești din judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Singura aşezare monahală din Episcopia Huşilor închinată Acoperământului Maicii Domnului a îmbrăcat vineri, 1 octombrie 2011, straie de sărbătoare.

Zeci de pelerini s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii săvârşite de Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Hușilor.

Mănăstirea Mălineşti, una dintre cele mai vechi aşezări monahale din judeţul Vaslui, se află în codrii ce despart comunele Gârceni şi Băceşti, în dealul numit popular ”Dealul Schitului”. Este situată la 46 kilometri nord-vest de Vaslui şi la patru kilometri nord-vest de satul Gârceni.

A fost ctitorită în 1762 şi reconstruită în 1826 pe locul unde se află astăzi bisericuţa din lemn. Pe atunci mănăstirea avea 18 vieţuitori.

După secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, a fost biserică de mir. Cu timpul, biserica parohială a ajuns în stare de ruină. Între anii 1925 şi 1928 a fost renovată cu ajutorul financiar al familiei mareşalului Prezan. După renovare, devine schit de călugăriţe. Aici, maicile aveau ţesătorie, confecţionând pânză din bumbac, şi atelier de covoare. Pe lângă schit a funcţionat o şcoală de cântăreţi bisericeşti.

După 1959, ca urmare a Decretului 410, schitul a fost desfiinţat. S-a reînfiinţat în 1990 cu obşte de călugări.

La refacerea și dezvoltarea mănăstirii a contribuit financiar și Consiliul Județean Vaslui, urmând ca în perioada următoare să fie reabilitată și biserica din lemn din incinta așezământului monahal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img