News Flash:

Huseanul Ciprian Iftimoaei: De la politica la... stiinta politica

28 Iunie 2015
3736 Vizualizari | 1 Comentarii
C1 Elitismul IFTIMOAEI A5 ISBN tile
Cu burta pe carte. Dupa ce a plecat de la Prefectura Vaslui (mai 2012), fostul prefect Ciprian Iftimoaei s-a pus cu burta de carte. A citit, a scris, si-a finalizat teza de doctorat. Se vede treaba ca, trecerea de la politica la stiinta politica i-a priit fostului prefect de Vaslui. Incepand cu 2013, Ciprian Iftimoaei si-a reluat colaborarea cu Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, unde este cadru didactic asociat. Anul trecut, a reusit sa obtina prin concurs o bursa postdoctorala finantata prin proiectul „Tineri cercetatori de succes – dezvoltare profesionala in context interdisciplinar si international" POSDRU/ 159/ 1.5/ S/ 132400, derulat de Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si in care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" este partener (3).

Scoala pana la adanci batraneti. Cei care-l cunosc pe fostul prefect, ar putea spune ca acesta este dependent de scoala. Desi are doctorat, huseanul merge si acum la scoala, mai exact, urmeaza cursurile Programului de Excelenta in Relatii Internationale, Politici Europene si de Securitate al Fundatiei Konrad Adenauer. „Da, mie imi place sa merg scoala. In fiecare zi, imi duc fetita cea mare la scoala, iar pe cea mica la gradinita. Apoi, mai fac si teme acasa (rade). Am reluat totul de la zero, in caz ca mi-a scapat ceva”, se amuza fostul prefect cu figura de student intarziat.

Realizari... academice. In timp ce unii se lauda cu realizarile lor in plan material si financiar, Ciprian Iftimoaei se mandreste cu diplomele sale si, mai nou, cu cartile care i-au iesit de sub tipar. In prezent, are trei carti de autor, publicate la Editura Lumen din Iasi, despre care spune ca este „academica”, adica recunoscuta de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

„Anul acesta, beneficind si de suportul financiar al proiectului POSDRU, mi-am permis sa-mi scot si eu cartile la care am lucrat vreo 10 ani. Unii au crezut ca sunt scoase asa peste noapte. Nici vorba, nu sunt Nicolae Iorga, care a invatat limba turca intr-o noapte si scria o carte intr-o luna. Dimpotriva, sunt un hard-worker si, trebuie sa recunosc, nu intotdeauna imi ies lucrurile asa cum le-am proiectat initial. Dar, cu munca...”.

Controverse ideologice. Desi Ciprian Iftimoaei se declara ca fiind liberal, in prima sa carte „Elitismul. Contributii teoretico-ideologice la studiul elitelor politice”, pare ca este mai degraba un sustinator al elitismului, o teorie sau ideologie care sustine faptul ca societatea este condusa de o minoritate de invidizi care au putere si influenta. „Elitismul – sustine Ciprian Iftimoaei – reprezinta o abordare a politicii si istoriei care, intr-o formulare sistematica, sustine ideea conform careia societatile sunt conduse de o minoritate de indivizi (elita) care adopta decizii majore („strategice”), exercitand sau influentand puterea. Aceasta este realitatea, poporul nu conduce in mod direct.” In cea de-a doua sa carte, despre „Elite guvernamentale in Romania postcomunista”, fostul prefect a scris despre fostii sai sefi. Sustine ca are la baza o cercetare empirica, fara sa le pomeneasca numele. Considera ca, importante sunt concluziile referitoare la recrutarea, configuratiile si activitatea elitelor guvernamentale.

Politica sau stiinta politica?
L-am intrebat pe Ciprian Iftimoaei despre ce are de gand sa faca pe viitor, daca intentioneaza sa revina in administratia judetului Vaslui sau sa se implice mai mult in politica... „Unii ma curteaza pentru a reveni in functia de prefect al judetului Vaslui. Eu am fost prefect vreo doi ani de zile, subprefect vreo doi ani si jumatate... Am bifat aceasta experienta administrativa in CV-ul meu profesional. Nu intentionez sa mai revin in functia de prefect, chiar daca se prefigureaza o schimbare guvernamentala, anul acesta sau la anul. Sincer, in momentul de fata, imi doresc sa-mi consolidez activitatea academica. Evident, politica nu exclude stiinta politica sau invers. Raman deschis pentru orice fel de provocari in limita competentelor mele profesionale”, a declarat pentru cotidianul BUNA ZIUA VASLUI-fostul prefect de Vaslui, Ciprian Iftimoaei.

realizari academice controverse ideologice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0940 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030988 (s)