joi, 28 martie, 2024

Huseanul Ciprian Iftimoaei la intoarcerea de la”Scoala de Primavara din Austria”:„ Cred ca este important sa discutam toti cei interesati despre carierele detinatorilor unor diplome de doctori.”

Distribuie:

Publicat:

In cadrul proiectului “Tineri cercetatori de succes – dezvoltare profesionala in context interdisciplinar si international” POSDRU/ 159/ 1.5/ S/ 132400, derulat de Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si in care Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iasi este partener se organizeaza o scoala de primavara in Austria. Evenimentul reprezinta o sesiune de formare a competentelor de managementul carierei si va avea loc in perioada 10-14 martie 2015. Printre cei calificati, pentru pozitia de postdoctorand, se numara si huseanul Ciprian Iftimoaei, cadru didactic asociat la UAIC, doctor in stiinte politice al universitatii iesene.

„Scoala de primavara din Austria, 10-14 martie, organizata de Universitatea “Babes-Bolyai” si Universitatea din Viena cu finantare prin proiectul “Tineri cercetatori de succes in context interdisciplinar” cu finantare POSDRU:

“Ideea cu care am ramas dupa terminarea acestei scoli de primavara este ca exista viata pentru viitorii doctori in stiinte si in afara spatiului academic. In Europa, doar 10% dintre doctorii in stiinte isi continua activitatea in universitati sau institute de cercetare clasice, iar dintre acestia doar 1% ajung profesori universitari “plini”. Ce se intampla cu restul?

Studiul prezentat de trainerii nostri de la Universitatea din Viena ne arata ca peste 60% dintre cei care isi iau doctoratul in tarile membre UE activeaza in asa-numitul sector non-academic: institutii internationale, europene, ONG-uri, think-tank-uri, agentii internationale, guvern, administratie publica, alte industrii. Fara a minimaliza sau submina prestigiul titularilor unor cursuri universitare, se recunoaste importanta acestor oameni bine pregatiti care lucreaza si in sectoarele non-academice. Cercetare, organizare de conferinte, publicatii se pot face si in cadrul fundatiilor, administratiei, firmelor private etc.

In Romania, multi sau chiar toti cei care urmeaza studii doctorale sau postdoctorale viseaza, spera la o cariera universitara. Intr-adevar, pe vremuri cei care faceau un doctorat ramaneau la catedra sau urmau sa lucreze in diferite institute de cercetare. Cred ca este important sa discutam toti cei interesati despre carierele detinatorilor unor diplome de doctori. Este evident ca nu este loc pentru toti in universitati. Pentru toti acestia este important sa reuseasca transferarea sau valorificarea acelor “competente transversale” si stiintifice pe care le-au dobandit pe parcursul studiilor doctorale si postdoctorale in domenii de activitate non-academice, nu mai putin prestigioase decat universitatile. Da, exista viata stiintifica si in afara universitatilor. Succes prieteni, colegi doctori si viitori doctori!”noteaza huseanul Ciprian Iftimoaei,intr-o postare pe o retea de socializare

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img