joi, 28 martie, 2024

HUSI – Discursul fulminant al preotului Marcel: Iar numele “patriot” este un nume care nu trebuie rostit intre oamenii care traiesc in lumea aceasta.

Distribuie:

Publicat:

Discursul parintelui Miron Marcel, marti, 24 ianuarie, in cadrul ceremoniei dedicata “Unirii Mici” din parcul Cuza din municipiul Husi:

“Frumoasa si inflorita adunare din parcul ocrotit de Domnul Romaniei, Alexandru Ioan Cuza! La aceasta zi importanta aducem slava Lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu a ascultat rugaciunile si a luat in seama jertfa inaintasilor nostri si, iata, a permis si binecuvantat unirea celor doua principate. Cei mai importanti oameni din secolul XIX-lea au fost cei care au infaptuit unirea.

(…) Nu se mai canta acum imnurile patriei, ca mi se pare ca nu mai avem patrie. Iar numele ” PATRIOT ” este un nume care nu trebuie rostit intre oamenii care traiesc in lumea aceasta. Copiii nu mai invata Limba Romana, ci numai Comunicare. Sunt manuale de Limba Maghiara, de Limba Rusa, de Limba Engleza, de Limba Franceza, de toate limbile, dar nu este permis sa se scrie Limba Romana pe manuale, ci scriem Comunicare. Adica noi sa vorbim in limbile altora, ca intr-a noastra le e rusine moldovenilor sa vorbeasca. De aceea, fratilor, la acest mare eveniment, am sa va citesc ceva: imnul Albaniei:

“Pe-al nostru steag e scris Unire,
Unire-n cuget si-n simtire.
Si sub mareata lui umbrire,
Vom infrunta orice loviri.
Acel ce-n lupta grea se teme,
El insusi e ratacitor.
Iar noi uniti in orice vreme,
Vom fi, vom fi invingatori.
Am armata noastra-n mana,
Sa pazim un scump pamant.
Dreptatea e a lui stapana,
Iar domn e adevarul sfant.
Si-n cartea vesniciei scrie
Ca tari si neamuri vor pieri,
Dar mandra noastra Romanie
Etern, etern va inflori.
Invingatori cu verde lauri,
Noi, fruntea nu ne-o impodobim,
Nici scumpele gramezi de aur
Rasplatire nu dorim,
Fiindca-n viata trecatoare
Eternitatea am implinit
Si chinul mortii ingrozitoare
Bogat, bogat e rasplatit.

Iata, fratilor, asa traiau si mureau stramosii nostri din secolul al XIX-lea. Unirea au facut-o marii boieri si intelectualii Romaniei din vremea de atunci. Iar dezbinarea o fac cei care traiesc acum si lupta gospodareste sa imprastie tara in mai multe regiuni. LA MULTI ANI, ROMANIA! La multi ani celor care inca va socotiti patrioti! Dumnezeu sa-i ocroteasca pe sfintii Romaniei din secolul al XIX-lea, care au facut Unirea!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img