vineri, 29 martie, 2024

Iata cateva trucuri psihologice care te vor ajuta sa te intelegi mai bine cu oamenii

Distribuie:

Publicat:

Fiecare dintre noi este unic, dar psihologii continua sa descopere tipare comportamentale pe care le avem in comun inca din copilarie. Iti prezentam in acest articol cateva trucuri psihologicecare te vor ajuta sa te intelegi mai bine cu oamenii si, speram noi, iti vor face viata mai usoara.

Sunt tehnici de manipulare eficiente, pe care unii dintre noi le folosesc inconstient.

Trucuri pihologice sa afli daca cineva te place
Manipularea psihologica este un tip de influenta sociala care urmareste schimbarea perceptiei sau comportamentului celorlalti

„Da din cap si zambeste”
1. Pentru a afla daca cineva te place, alege un cuvant sau o expresie si, de fiecare data cand interlocutorul spune sau foloseste o constructie verbala similara, da si tu din cap si zambeste. Daca te place, vei observa rapid ca aceasta persoana va incepe sa foloseasca expresia mai des.

2. Daca vrei ca partenerul de discutie sa fie de acord cu tine, aminteste-ti sa dai din cap aprobator atunci cand ii adresezi o intrebare. Aceasta miscare indica implicit faptul ca tot ceea ce spui este pur adevar.
In plus, in conformitate cu regulile de comportament social, oamenii au tendinta de a da si ei din cap in semn de aprobare.

3. Daca simti ca cineva nu te place, cere-i un pix. Oamenilor nu le place sa-i ajute pe cei care le sunt antipatici, dar, pe de alta parte, nu pot refuza o rugaminte atat de marunta. In acest fel, interlocutorul se va convinge pe sine ca, la urma urmei, nu ii esti o persoana atat de antipatica.

Trucuri psihologice pentru ca lumea sa te asculte

4. Daca doresti ca oamenii sa te ia in serios de fiecare data, incheie frazele pe care vrei sa le faci mai credibile cu formula: „Asa spunea tatal meu”. Oamenii au o tendinta inconstienta sa aiba incredere in sfaturile parintesti.

5. Pentru a trece printr-o multime dezordonata (intr-o gara sau statie de autobuz), priveste intotdeauna in directia ta de mers. Vei vedea ca multimea se va da la o parte pentru a te lasa sa treci. Secretul e simplu: in locurile foarte frecventate, oamenii se uita in ochii celorlalti pentru a le anticipa miscarile si pentru a nu se lovi de ei.

6. Vrei sa iti convingi copiii sa manance legumele si verdeturile pe care le evita la orice masa? In loc sa ii intrebi daca vor, intreaba-i: „Cate bucati sa va pun in farfurie, patru sau cinci?” In acest fel, ai decis deja ca le vei da, dar copiii simt ca decizia vine de la sine. Poti aplica acest truc in multe alte situatii.

Cum scapi de o melodie care „ti-a intrat” in minte

7. Daca repeti in minte obsesiv si involuntar un cantec si nu reusesti sa scapi de el, incearca sa il fredonezi de la coada la cap. Conform efectului Zeigarnik, creierul nostru incearca sa indeplineasca mai bine sarcini neterminate.

Prin urmare, daca te gandesti la modul in care se termina melodia, vei avea mai multe sanse sa o faci sa dispara.

Trucuri psihologice sa ii convingi pe ceilalti sa lucreze pentru tine

8. Cei care te insotesc te vor ajuta sa cari orice, de exemplu o geanta, daca le-o „pasezi” fara sa intrerupi conversatia. Cei mai multi oameni nu realizeaza ca este vorba de niste trucuri psihologice si accepta sa te ajute fara sa puna alte intrebari.

9. Daca esti pe cale sa dai mana cu cineva, asigura-te ca mainile tale sunt calde. Mainile calde sunt asociate cu amabilitatea, in timp ce o atingere de mana rece poate provoca repulsie sau dezgust.

10. Reformuleaza spusele interlocutorului si repeta-i vorbele. Ii vei intari impresia ca l-ai ascultat si, mai ales, ca ai inteles ce ti-a spus. Cu toate acestea, nu o face in mod excesiv, intrucat o sa obtii efectul opus celui dorit.

11. Daca vrei ca interlocutorul tau sa te ajute, adreseaza-i-te spunand „Am nevoie de ajutorul tau…“. Oamenilor nu le place sa se simta vinovati si, prin urmare, nu indraznesc sa refuze.

12. Daca crezi ca cineva te spioneaza, simuleaza un cascat si uita-te la oamenii din jurul tau. Intrucat cascatul este „contagios”, vei sti sigur cine este cu ochii pe tine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img