vineri, 19 aprilie, 2024

Iata ce beneficii are consumul frecvent de piper cayenne!

Distribuie:

Publicat:

Retetele picante sunt pe placul tau si nu-ti poti imagina o masa delicioasa fara gustul pe care-l adori? Ei bine, nici nu este nevoie sa renunti la el. Piperul cayenne din componenta felurilor de mancare pe care le alegi cel mai des fortifica organismul si te ajuta sa ai multa energie indiferent cat de aglomerate sunt zilele de la serviciu sau cat de des apar situatiile neprevazute. In afara de aroma speciala, vei avea de castigat si la capitolul sanatate fara sa faci vreun efort suplimentar. Acest ingredient util in cadrul retetelor culinare este ideal pentru a preveni si trata o gama larga de afectiuni. Iata ce beneficii are consumul frecvent de piper cayenne:
 
1. Reduce durerile articulare si musculare. Capsaicina, substanta care creeaza gustul picant al piperului, este un ingredient activ din cadrul multor medicamente pentru artrita sau crampe musculare. Actioneaza benefic prin neutralizarea semnalelor durerii spre terminatiile nervoase. Daca vrei sa reduci durerile fara sa iei medicamente cu efecte secundare este indicat sa amesteci un varf de lingurita de piper cayenne cu 2 lingurite de ulei de masline, apoi sa aplici pe zonele afectate de cateva ori pe zi. La inceput vei avea o usoara senzatie de arsura la nivelul pielii, dar sensibilitatea va disparea dupa aproximativ o saptamana, la fel ca si durerile. Evita zona gurii si a ochilor.
 
2. Stimuleaza arderea caloriilor. In cadrul unui studiu derulat timp de 6 saptamani la care au participat 25 de adulti cu un indice al masei corporale normal s-a constatat ca ½ lingurita de piper cayenne consumata zilnic reduce apetitul si creste numarul de calorii arse. Persoanele care au participat la studiu nu folosisera inainte piper cayenne drept condiment uzual la masa si nici nu aveau o preferinta speciala pentru gustul iute. Rezultatele au fost o diminuare constanta a apetitului, reducerea poftei de dulciuri, de produse de la fast food, precum si de alimente hipercalorice sarate cum sunt chips-urile.
 
3. Desfunda nasul. Ai probleme cu raceala si dureri de cap din cauza nasului infundat? Tot piperul cayenne este solutia rapida. Capsaicina este un decongestiv puternic, stimuland eliminarea mucusului care blocheaza caile respiratorii. Presara piperul pe fiecare preparat pe care il savurezi si vei respira mai bine. Ai grija sa ai la indemana servetele nazale si uita de durerile de cap asociate cu gripa. Piperul cayenne se potriveste la supe, tocanite, piureuri sau smoothie-uri.
 

4. Reduce nivelul glicemiei. Potrivit specialistilor, persoanele care au diabet ar trebui sa includa acest condiment in cadrul meselor principale deoarece s-a constatat o nevoie mai redusa de insulina si un nivel total mai mic al glicemiei in urma consumului de preparate care includ piper cayenne.
 
5. Diminueaza simptomele psoriazisului. A fost evaluata eficienta aplicarii capsaicinei direct pe piele in cadrul tratamentului pentru psoriazis. Cercetatorii au demonstrat ca reduce senzatia de mancarime si alte simptome asociate cu aceasta afectiune dermatologica.
 
6. Stimuleaza circulatia sangelui. Daca ai probleme legate de circulatia deficitara, este momentul sa incepi sa folosesti mai des piperul cayenne. Stimuleaza circulatia normala a sangelui, reduce tensiunea arteriala si poate functiona foarte bine alaturi de medicamentele care au drept scop prevenirea formarii cheagurilor de sange.
 
7. Trateaza halena. Printre beneficiile consumului de piper cayenne se numara si eliminarea eficienta a respiratiei urat mirositoare. Acest condiment stimuleaza productia de saliva, care este esentiala pentru neutralizarea halenei. Prin prevenirea sindromului de gura uscata si mentinerea unui nivel optim de hidratare a cavitatii bucale, piperul cayenne este la fel de util precum alte remedii folosite in acest scop.
 
8. Stimuleaza digestia. Avand in vedere ca actioneaza pentru cresterea productiei de saliva, piperul cayenne da impulsul necesar pentru inceperea digestiei. Asigura functionarea optima a enzimelor digestive, previne constipatia si durerile abdominale. Ajuta organismul sa prelucreze eficient alimentele ingerate si sa preia vitaminele si mineralele din componenta acestora. sursa: eva.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img