vineri, 29 martie, 2024

Iata cinci sortimente de vin si preparatele care se potrivesc acestora

Distribuie:

Publicat:

Vinurile pot completa perfect o mancare sau o pot dezavantaja. De aceea este esential sa stim ce vinuri se potrivesc fiecarei retete. Este adevarat ca anumite reguli funtioneaza dar, nu ezitati sa alegeti vinurile care vi se potrivesc din gamele recomandate. Iata in continuare o descriere a principalelor sortimente de vinuri si preparatele care se potrivesc acestora.

Cabernet Sauvignon. Acest tip de vin are o aroma atat de puternica, incat trebuie sa ai grija atunci cand il servesti la masa: e posibil sa-ti “fure” gustul intregului meniu. Cea mai buna potrivire: Friptura de vita la cuptor in sos de vin rosu. Cea mai slaba potrivire: File de peste cu legume. (pestele nu are un gust foarte puternic, ci mai mult delicat, si acest gust se va deteriora daca e combinat cu aroma puternica a Cabernet Sauvignon).

Pinot Noir. Acest vin e popular ca un vin rosu mai slab. E greu sa gasesti pe cineva caruia nu-i place aroma sa slab fructata, dar asta nu inseamna ca se potriveste cu orice. Cea mai buna potrivire: Pulpe de pui cu caise (orice reteta care are arome moderate, ca aceasta, cu un gust slab de fructe, va scoate in evidenta gustul delicat al vinului).
Cea mai slaba potrivire: Pui cu tarhon si otet (orice fel de combinare de otet cu ierburi va “strivi” aroma fructata a vinului. In general, Pinot Noir nu merge cu feluri de mancare mai acide).

Sauvignon Blanc. E vorba despre un vin mai elegant, cu un gust puternic, cu o aroma care aduce a grapefruit. Vinul merge bine cu multe mancaruri, dar nu cu toate..Cea mai buna potrivire: Biban cu ierburi proaspete si lamaie (acest fel de mancare are acelasi gust “lamaios” precum vinul, dar si arome complementare. Cea mai slaba potrivire: Varza de bruxelles cu branza albastra si salata verde (in general, branza albastra se potriveste greu cu un tip de vin si mai ales cu Sauvignon Blanc. Cele doua arome sunt prea puternice pentru a coexista).

Chardonnay. Clasicul Chardonnay are un gust special, fructat, clasic. Cea mai buna potrivire: Porc sotat cu sos de cidru (cidrul va complementa perfect aroma de ananas a vinului). Cea mai slaba potrivire: Miel condimentat cu chili (aroma puternica a carnii de miel combinata cu condimentele tari fac ca vinul sa aiba un gust prea plat).

Sampania.  Vinurile acidulate sunt, in general, usor de combinat cu diverse alimente, intrucat acidul face ca papilele gustative sa se “trezeasca” la viata. Cea mai buna potrivire: Taitei asiatici condimentati si salata de pui (sampania mai slaba si seaca se potriveste perfect cu mancarea chinezeasca, in special cu condimentele folosite). Cea mai slaba potrivire: Tort de ciocolata (o greseala foarte frecventa – tort si sampanie. Ambele sunt mult prea dulci si gusturile se vor amesteca intr-un mod neplacut).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img