vineri, 29 martie, 2024

Iata cum poti ingriji bijuteriile pentru a arata ca noi la fiecare purtare

Distribuie:

Publicat:

Iti mai aduci aminte de euforia pe care ai simtit-o atunci cand ti-ai cumparat acea bijuterie care a devenit rapid piesa preferata din colectia ta? Sau mai tii minte cat de apreciata te-ai simtit cand ai primit in dar un set delicat pe care l-ai purtat de atunci cu drag si nostalgie?

Cum mai arata aceste piese de bijuterie acum, sunt la fel de frumoase sau si-au cam pierdut din stralucire? In orice caz, pentru ca bijuteriile sa arate la fel de spectaculos la fiecare purtare, ele au nevoie doar de putina atentie si ingrijire din partea ta, asemeni oricarui alt lucru pe care-l pretuiesti.
Recomandarile bijutierilor si masuri preventive impotriva deteriorarii bijuteriilor

Inainte de toate, cea mai buna cale de a-ti pastra bijuteriile intr-o stare cat mai buna pentru cat mai mult timp este sa previi deteriorarea acestora prin aplicarea catorva masuri simple.

    Pastreaza bijuteriile care se pateaza usor sau piesele voluminoase pentru ocazii speciale, iesiri in oras, dar si zile de lucru petrecute la birou. Apoi, oricat de valoroase sau accesibile ar fi piesele decorative pe care iti place sa le porti, cel mai indicat ar fi sa le pui deoparte dupa ce ajungi acasa.

Cum sa iti pastrezi hainele ca noi. Iata cateva trucuri pentru ingrijirea lor

Astfel, le poti proteja de actiunea detergentilor pe care ii folosesti vrand-nevrand la treburile casnice. De asemenea, evita sa le porti in dus, la bazin sau in timpul antrenamentelor sportive de orice fel, intrucat clorul din apa sau miscarea sustinuta si riscul lovirii bijuteriilor poate deteriora suprafata acestora.

    Bijuteriile ar trebui sa completeze o tinuta si, prin urmare, cel mai bine ar fi sa le adaugi la final, dupa ce te-ai imbracat si aranjat. In felul acesta, eviti sa-ti agati piesele vestimentare preferate in acestea. In plus, nu risti sa-ti deteriorezi bijuteriile prinzandu-le in tesaturile hainelor sau patandu-le cu creme, fond de ten sau produse de styling.
    Merita sa investesti intr-o cutie de bijuterii care sa-ti ofere suficient spatiu si destule compartimente pentru a-ti depozita intreaga colectie. De asemenea, ar fi indicat sa ai o astfel de cutie si intr-o versiune mini, care sa-ti permita sa-ti transporti bijuteriile in siguranta in orice calatorie. Bijuteriile ar trebui pastrate in cat mai multe compartimente speciale si in saculeti din materiale textile fine, astfel incat sa nu se zgarie si sa se amestece intre ele, mai ales colierele.

In plus, fa-ti un obicei de a verifica bijuteriile pe care tocmai le-ai purtat inainte de a le depozita din nou, pentru a te asigura ca toate elementele sunt la locul lor. Aceasta ar fi si ocazia perfecta de a verifica pe rand starea de curatenie a fiecarei piese din colectia ta si a decide daca este momentul sa ii acorzi o ingrijire speciala sau nu.

De ce e important sa cureti bijuteriile in mod periodic?

In mod evident, odata cu trecerea timpului si prin purtare repetata, bijuteriile ajung sa-si piarda o parte din luciul care le face deosebite. Acestea ajung sa se pateze si sa acumuleze urme de sapun, calcar, uleiuri, praf sau alte impuritati. In plus, din cauza faptului ca unele dintre aceste bijuterii au zale mici, incuietoare delicate sau modele complicate, nu este suficient ca acestea sa fie sterse, ci ele trebuie curatate temeinic cu produse speciale.

Totusi, nu exista o metoda universala de curatare a acestora, iar diferitele tipuri de bijuterii au nevoie sa fie curatate prin metode si solutii speciale. Solutiile nepotrivite ar putea avea un efect invers celui scontat si ar putea dauna metalelor sau pietrelor incluse in acel giuvaier. De aceea, este important sa retii sau sa verifici materialele din care este realizata fiecare bijuterie, inainte de a te pregati sa-ti lustruiesti colectia.   
Unde se pot curata acestea si cine poate efectua operatiunea?

Daca stii din ce materiale este alcatuita fiecare bijuterie si cum se curata fiecare dintre ele, iti va fi usor sa intretii chiar tu aceste piese pretioase, fara a apela la bijutier de fiecare data. Deoarece ingrijirea bijuteriilor trebuie sa fie delicata, solutiile de curatare recomandate sunt deosebit de blande si pot fi achizitionate si aplicate de catre oricine.

Apoi, la un anumit interval de timp, daca vrei sa te asiguri ca toate bijuteriile beneficiaza de o verificare specializata si o curatare in profunzime efectuata de un expert, poti sa apelezi la un bijutier. Vei putea profita de aceasta ocazie si pentru a pune la punct anumite piese zgariate sau deteriorate de-a lungul timpului.

Curatarea bijuteriilor din aur

Bijuteriile de aur nu se pateaza, spre deosebire de cele din argint sau alte metale, dar isi pierd luciul in timp, mai ales daca le purtam tot timpul. Pentru cea mai simpla si, in acelasi timp, cea mai delicata metoda de a curata bijuteriile de aur vei avea nevoie de:

Doua boluri cu apa calduta;

Cateva picaturi de detergent lichid de vase;

O perie de dinti curata, cu peri moi, eventual o perie pentru copii;

Un prosop sau o bucata de material foarte fin si absorbant.

Metoda de curatare:

Intr-o prima faza, pregateste un bol cu apa calduta, in care sa pui cateva picaturi de detergent lichid, pe care sa-l amesteci in apa. Scufunda in acelasi bol piesa pe care vrei s-o cureti si las-o in apa timp de 30 de minute. Dupa aceea, perie incet intreaga suprafata a bijuteriei, cu ajutorul periei speciale si al detergentului de vase din apa.

Pregateste cel de-al doilea bol cu apa calduta si clateste cu atentie bijuteria in acesta. Scoate piesa din apa si sterge-o delicat cu prosopul sau bucata de material aleasa. Apoi asteapta o ora pentru a te asigura ca toata umezeala s-a evaporat, inainte de a depozita acea bijuterie.
Aceasta metoda ar trebui utilizata doar in cazul bijuteriilor alcatuite numai din aur. Daca piesele tale decorative preferate includ aur si pietre (semi)pretioase, curatarea ar trebui sa respecte tipul de ingrijire recomandat pentru acele pietre.
Curatarea bijuteriilor din argint

Expertii sustin ca bijuteriile din argint ar trebui purtate cat mai des, intrucat in acest fel isi vor mentine stralucirea si se vor curata mai usor, datorita uleiurilor produse in mod natural de pielea noastra. Totusi, argintul este un metal care se pateaza si erodeaza usor din cauza produselor de curatenie sau de ingrijire ori din pricina soarelui.

Printre cele mai intalnite metode de curatare a argintului se afla:

    Simpla lustruire a acestuia cu o bucata de material textil neabraziv, precum cele din microfibra utilizate pentru curatarea ochelarilor. Aceasta varianta este cea mai sigura metoda de curatare a bijuteriilor de argint fara a le deteriora. Sterge bijuteria prin miscari scurte inainte si inapoi (nu circulare), dar ai grija sa nu aplici prea multa presiune, mai ales in cazul bijuteriilor care sunt doar placate cu argint.

Daca aceasta metoda nu indeparteaza in intregime petele de pe argint, se pot utiliza alte metode homemade sau solutii speciale pentru curatarea argintului. Totusi, acestea nu sunt ideale, deoarece vor indeparta temporar petele, insa pot duce la deteriorarea si zgarierea argintului, care se va pata apoi mai repede si mai usor decat inainte de curatare.

Curatarea cu apa si detergent de vase fara amoniac sau fosfati, procedura fiind identica cu aceea recomandata pentru curatarea aurului.

Curatarea din apa calduta si bicarbonat de sodiu sau curatarea cu o solutie din ulei de masline si zeama de lamaie.

In ambele cazuri, ingredientele se amesteca si se aplica pe un material textil cu ajutorul caruia se lustruieste argintul. In cazul in care designul bijuteriei e mai complex, iar acel material nu poate acoperi toate unghiurile, se poate folosi o periuta de dinti foarte fina. Ulterior, bijuteria se clateste foarte bine sub apa si se usuca cu o bucata de material din microfibra, pentru a indeparta orice reziduu sau pete.

    Metoda cu apa fiarta, bicarbonat de sodiu, sare si folie de aluminiu este cea care te va ajuta sa indepartezi petele asupra carora solutiile anterioare nu au avut efectul dorit. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un bol de sticla pe care sa-l acoperi cu folia de aluminiu (cu partea lucioasa in sus).

Apoi, toarna in acesta apa fiarta, bicarbonatul si sarea, amesteca-le pentru ca toate granulele sa se dizolve, si dupa aceea pune bijuteriile in bol, asigurandu-te ca fiecare parte a acestora este in contact direct cu folia. In aproximativ cinci – zece minute, reactia chimica rezultata din acest amestec va curata de la sine orice depunere si vei putea clati bijuteriile, uscandu-le cu o bucata de material.
La fel ca in cazul bijuteriilor din aur, cele din argint care includ si pietre (semi)pretioase ar trebui curatate prin cea mai delicata metoda dintre optiunile existente.
Curatarea bijuteriilor din inox

Bijuteriile din inox sunt nepretentioase atunci cand vine vorba de curatare si cu putina atentie isi pot mentine luciul intact pentru mult timp.

Cele mai populare tehnici de intretinere utilizate in cazul bijuteriilor de inox sunt simple si foarte similare cu cele folosite in cazul aurului sau al argintului.

    Un bol cu apa calduta si cateva picaturi de detergent de vase sunt singurele ingrediente de care vei avea nevoie pentru a curata inoxul, asemenea bijuteriilor de aur.
    O pasta formata dintr-o lingura de bicarbonat de sodiu si jumatate de lingura de apa se poate utiliza pentru a slefui orice bijuterie de inox, cu o carpa sau cu ajutorul unei periute de dinti. Apoi, bijuteriile se clatesc bine, se sterg si se lasa la uscat inainte de a fi purtate sau depozitate.

Curatarea bijuteriilor cu perle

Perlele sunt considerate a fi unele dintre cele mai elegante podoabe pretioase, delicate dar puternice in acelasi timp. Asemenea bijuteriilor din argint, aceste giuvaieruri ar trebui purtate frecvent, deoarece uleiurile pe care le producem in mod natural le ajuta sa se mentina hidratate. In caz contrar, perlele tinute la pastrare un timp prea indelungat se deshidrateaza si se pot zgaria mai usor.

Desi intretinerea lor presupune acordarea unei atentii speciale dupa fiecare purtare, procesul de curatare al perlelor este unul simplu si eficient:

    Dupa fiecare purtare, fiecare perla se sterge cu un material fin, din bumbac sau catifea, iar apoi bijuteriile se depoziteaza in propriul recipient, departe de alte piese care le-ar putea zgaria.
    O data la cateva purtari, perlele se pot curata cu un prosop inmuiat intr-o solutie formata din apa calduta si putin detergent de vase. Dupa aceea, acestea se sterg cu un prosop umed si apoi inca o data cu unul uscat, dupa care se lasa la uscat cel putin o ora inainte de a fi depozitate din nou.

Curatarea pietrelor pretioase si semipretioase

Bijuteriile incrustate cu pietre pretioase sau semipretioase sunt pe cat de valoroase, pe atat de sensibile la produsele de curatare care contin produse chimice, deoarece acestea ar putea schimba culoarea sau ar putea eroda suprafata pietrei. Asadar, specialistii recomanda o abordare minimalista si in acest caz.

Bijuteriile cu pietre transparente, precum cristale sau diamante, pot fi curatate cu o solutie simpla de apa cu putin detergent de vase. Pentru aceasta, le poti scufunda cateva momente in solutie, iar apoi le vei putea curata cu o perie foarte fina. Pentru indepartarea depunerilor de sapun sau a altor substante din modelul mai complex al acestui tip de bijuterii, poti utiliza si un betisor cu capete din bumbac.

Apoi, clateste bijuteriile sub un jet de apa la o temperatura moderata. Este important sa eviti expunerea acestor pietre la fluctuatii prea mari de temperatura sau la soare, intrucat piatra isi va pierde stralucirea si exista riscul ca aceasta sa se desprinda din montura.

Pietrele colorate, in schimb, ar trebui tratate asemenea perlelor si ar trebui sterse doar cu o carpa umezita in apa calda. Bineinteles, bijuterii precum inelele vor fi expuse si la sapun sau alte solutii atunci cand te speli pe maini sau te hidratezi cu crema, spre exemplu, dar alte solutii abrazive de curatare nu sunt recomandate in cazul acestora, incat pot schimba finisajul sau pot estompa culoarea frumoaselor pietre colorate.
Pe langa aceste materiale, bijuteriile tale ar putea include si alte pietre sau metale pe care nu le recunosti. In acest caz, cel mai indicat ar fi sa ceri parerea avizata a unui bijutier, care te va ajuta sa afli ce tip de bijuterie detii, ce valoare are aceasta, dar si cum ar trebui sa o intretii pentru a-i pastra valoarea cat mai mult timp.

In aceeasi categorie intra si bijuteriile vintage, despre a caror compozitie si provenienta s-ar putea sa nu stii prea multe. Mai mult, acestea ar putea necesita o atentie speciala din partea unui specialist, care sa le ofere stralucirea de demult, fara a le stirbi valoarea sau caracterul vintage.

Nu in ultimul rand, nu doar nestematele si metalele pretioase merita atentie, ci de aceeasi ingrijire ar trebui sa se bucure si bijuteriile mai putin valoroase, cel putin in termeni financiari. Aceste piese sunt adesea realizate cu multa migala si isi pot pastra frumusetea pentru un timp indelungat, cata vreme sunt intretinute si depozitate cu grija. Ele nu ar trebui spalate sau curatate cu altceva decat cu o carpa moale, pentru a nu-si pierde luciul si prospetimea.

Cata vreme ai grija de bijuteriile tale, calitatea se va dovedi mereu mai semnificativa decat cantitatea, indiferent de costul piesei achizitionate. Investeste putin timp si atentie pentru a-ti pastra colectia ca noua si vei avea mereu o piesa minunata care sa-i ofere un plus de valoare si va-va-voom tinutei tale. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu-ti vei putea mari colectia atunci cand vei gasi noi piese deosebite, care sa-ti aduca un zambet pe buze.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img