vineri, 26 aprilie, 2024

Iata sapte greseli de la locul de munca ce se pot dovedi a fi ”fatale”

Distribuie:

Publicat:

Daca ai impresia ca relatia cu colegii de munca este o parte nesemnificativa din cariera ta, atunci afla ca te inseli. Cercetarile au aratat ca daca ai o relatie apropiata cu colegii de birou, productivitatea ta creste semnificativ, dar din pacate, cand ai un loc nou de munca, faci anumite greseli de care nici macar nu-ti dai seama initial.

1. Nu tii minte numele
Dale Carnegie, public speaker si autor al cartii „How to Win Friends and Influence People”, recomanda sa le spui oamenilor pe nume din momentul in care ati facut cunostinta, ca sa tineti amandoi minte numele celuilalt si sa va demonstrati respectul reciproc. Un alt motiv ar fi acela ca propriul nume este cel mai frumos sunet pe care-l poate auzi cineva.

2. Nu aduci gustari bune la birou
Se stie ca atunci cand cineva vine in vizita la tine de datoria ta este sa-i dai ceva bun de mancare, dar la birou regulile sociale sunt usor neclare. Ei bine, daca vrei sa faci ceva dragut pentru colegii tai si sa-ti capeti o reputatie buna, adu la birou cateva briose facute de tine sau chiar o punga de snacksuri mai deosebite. Nu trebuie neaparat sa petreci o zi intreaga in bucatarie, pana la urma se vor multumi si cu ceva cumparat si astfel poti starni o moda, o traditie chiar, ca sa nu ramai niciodata flamanda la birou daca incep si altii sa aduca cate ceva.

3. Ti-e frica sa-ti adaugi colegii pe site-uri de socializare
Daca vrei sa afli mai multe despre companie, trebuie sa devii prietena cu colegii, sa afli mai multe despre interesele lor si realizarile fiecaruia. La inceput va va fi mai usor sa purtati o conversatie, apoi vei stii care sunt subiectele ce nu trebuie abordate cu persoana respectiva si chiar cu sefii. Cel mai important lucru este sa nu raspandesti informatiile aflate, deoarece altfel ti se va duce vorba ca esti barfitoare.

4. Incerci prea mult sa comunici
Desigur ca ar fi minunat sa fii placuta din prima de toata lumea, dar daca esti prea insistenta risti sa starnesti antipatii. Fii atenta la cei cu care lucrezi si incearca sa dezvolti o relatie cu fiecare, dar in stilul acestora, deoarece unii oameni iubesc sa stea la discutii pe cand altii sunt mai retrasi. Nu incerca sa-ti faci prea repede prieteni si nu impartasi informatii confidentiale sau intime, tine minte ca acest gen de discutii nu trebuie purtat la locul de munca.

5. Nu faci complimente
Daca observi talentele cuiva, complimenteaza sincer persoana respectiva, dar incearca sa nu lingusesti prea mult, ca sa nu pari oportunista ci doar o persoana sincera si deschisa la nou. Moderatia este cheia in tot ceea ce faci. Este mai bine sa eviti complimentele care pot fi intelese gresit, deoarece una este sa vorbesti despre o realizare profesionala si alta este sa ii zici unui barbat ca are pectorali atragatori.

6. Tii partea cuiva
Daca observi anumite grupuri de colegi la munca, incearca sa nu intri imediat in vreunul dintre ele si sa nu iei partea nimanui. Este important sa ramai neutra, deoarece altfel reputatia si relatiile tale vor avea de suferit. Fii politicoasa cu toata lumea, indiferent de statutul social si nu spune nimic de rau despre nimeni, fiindca o astfel de atitudine este mai buna pentru productivitate.

7. Esti neatenta la limbajul corporal
Limbajul corporal este foarte important in orice gen de comunicare, deoarece trimiti inconstient semnale catre cei din jur, semnale care ii pot face sa nu mai comunice cu tine. Daca ai tot timpul o fata trista, tii mereu ceva in mana indreptat oarecum amenintator catre interlocutor sau nu-ti controlezi tonul vocii, aceste lucruri ii vor distanta pe colegii tai de tine. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img