News Flash:

Iata situatia reala din sistemul sanitar vasluian!

27 Iulie 2016
1204 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministerul Sanatatii da asigurari ca, de la 1 august, toate garzile facute de medici in afara programului vor fi platite. Reactia vine dupa ce federatia „Solidaritatea Sanitara”, care are in randurile sale peste 12.000 de medici, inclusiv din judetul Vaslui, a propus ca medicii sa refuze sa mai faca garzi suplimentare. Garzile efectuate de personalul medical in afara programului de lucru vor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat si platite in baza legislatiei actuale.

Ministerul Sanatatii a initiat si un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta tema pentru a ne asigura in interesul personalului medical ca nu vor exista discrepante la plata contractelor de munca incheiate cu unitatile sanitare. La inceputul saptamanii viitoare va fi trimisa catre spitale o circulara care sa clarifice modul de redactare a acestor contracte in contextul prevederilor OUG20/2016 asa incat procesul sa se desfasoare fara probleme.

 Sindicalistii revin cu precizari, dupa reactia Ministerului Sanatatii, si spun ca diferendul este legat nu de plata garzilor suplimentare, ci de cuantumul platilor. Medicii vasluieni considera insuficienta oferta Ministerului Sanatatii si sunt decisi sa continue protestul. In urma unui prim comunicat al Solidaritatii Sanitare, Ministerul Sanatatii a anuntat ca incepand de la 1 august toate garzile medicilor facute in afara orelor de program vor fi platite.

“In discutie este cuantumul platilor, respectiv acordarea tuturor drepturilor aferente acestora, asa cum le-am precizat in mod public, solicitarile noastre fiind clare. Solicitam rezolvarea problemelor ce tin de garzile medicilor si a tuturor problemelor ramase nerezolvate in salarizarea personalului din sistemul sanitar. Reamintim faptul ca aceste solicitari au fost transmise in mod consecvent in ultimele doua luni, amanarea negocierilor conducand la situatia actuala. Precizam ca pana la demararea negocierilor si solutionarea problemelor indicate de noi, demersurilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” vor continua, asa cum au fost stabilite”, spun sindicalistii din sanatate.

La momentul de fata in spitalele de stat mai lucreaza doar o treime dintre angajatI fie ca vorbim de medici sau asistente medicale. Ceilalti fie au iesit din sistem, fie au plecat din tara. Lunar, 90 la suta din bugetul Spitalului de Urgenta Vaslui se duce pentru salarii. Insa nu totul se reduce la bani. „Da salariile sunt foarte mici, dar nici conditiile in care lucram nu sunt excelente. Exista multe lipsuri la capitolul aparatura si materiale sanitare ori medicamente de ultima generatie”, spune un medic. Putini spre deloc sunt medicii care cred in promisiuni. „Nu pot sa cred asa ceva. De ani de zile tot auzim promisiuni. Este o masura necesara ca sa mai putem face ceva, dar nu este suficient si nu a fost niciodata suficient. Sa avem dotarile competitive cu Vestul”, spune un medic de familie. Spitalele din judetul Vaslui se confrunta de ani buni cu o grava criza de personal. Medici, asistente si infirmiere au plecat sa lucreze in strainatate, pe salarii mult mai mari si in conditii de top.

ministerul sanatatii vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 34 queries | Mysql time :0.048474 (s)