vineri, 29 martie, 2024

Iata tot ce trebuie sa stii despre plata impozitului auto in 2019

Distribuie:

Publicat:

Persoanele care detin o masina trebuie sa plateasca prima transa din impozitul auto pe anul in curs pana la inceputul lunii aprilie, chiar daca au vandut autoturismul inainte de 31 decembrie 2018. Cei care cumpara un autovehicul in 2019 nu trebuie sa achite nimic anul acesta.
Conform Codului fiscal, impozitul auto se plateste anual, in doua transe egale. Termenele legale sunt 31 martie si 30 septembrie 2019. Avand insa in vedere ca 31 martie pica intr-o duminica, termenul limita va fi considerata ziua de 1 aprilie 2019. Plata trebuie efectuata chiar si in cazul in care masina a fost vanduta, pentru ca impozitul este pe un an. Persoanele care cumpara o masina in cursul acestui an trebuie sa depuna insa la Fisc o declaratie, in termen de 30 de zile de la data inmatricularii sau inregistrarii. Impozitul va fi platit doar in 2020.

Cum se face calculul?
In ceea ce priveste modul de calcul al impozitului pe masini, acesta se determina in functie de capacitatea cilindrica a motorului (cmc), prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc sau fractiune din aceasta cu o suma corespunzatoare din Codul fiscal.
Spre exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv, suma fixa luata in calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrica intre 2.601 cmc si 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrica de peste 3.001 cmc suma de luat in calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.
In ceea ce priveste motocicletele si autoturismele cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.

S-a dat liber la plata taxelor si impozitelor locale

Scutiri si reduceri de la plata impozitului
Conform Codului fiscal, exista o serie de autoturisme pentru care nu se plateste impozitul auto pentru. Iata cateva dintre ele:

mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi sau vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului,

mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat si a persoanelor incadrate in gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentantilor legali, pe perioada in care au in ingrijire, supraveghere si intretinere persoane cu handicap grav sau accentuat si persoane incadrate in gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului,

 navele fluviale de pasageri, barcile si luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul in Delta Dunarii, Insula Mare a Brailei si Insula Balta Ialomitei,

mijloacele de transport ale institutiilor publice,

mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri in regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri in afara unei localitati, daca tariful de transport este stabilit in conditii de transport public,

vehiculele istorice definite conform prevederilor legale in vigoare,

autovehiculele second-hand inregistrate ca stoc de marfa si care nu sunt utilizate in folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.

In plus, Codul fiscal prevede, de asemenea, o reducere cu 50% a impozitului auto pentru persoanele cu domiciliul in anumite localitati din muntii Apuseni si din judetul Tulcea (Sulina, de exemplu). Vorbim de judetul Alba (persoanele domiciliate in orasele Abrud, Campeni si Zlatna si in 24 de comune ale judetului), de judetul Arad (persoanele domiciliate in orasul Sebis si in 13 comune din judet), Bihor (orasele Nucet, Dr. Petru Groza si Vascau, precum si in 12 comune din judet), Cluj (14 comune intra la reduceri) si judetul Hunedoara (orasul Brad si 15 comune din judet). Listele complete se regasesc in HG nr. 323/1996.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img