vineri, 29 martie, 2024

Iata unde a aparut primul ziar din lume

Distribuie:

Publicat:

Iata unde a aparut primul ziar din lume. Încă din secolul al II-lea şi al III-lea d.Hr., în China, circulau foi cu ştiri în rândul oficialilor, iar între anii 713 şi 734, „Buletinul Curţii” era scris pe mătase. Informaţiile erau citite tuturor oamenilor.

În Veneţia secolului al XVI-lea au apărut cu adevărat părinţii ziarelor. Aceste gazete scrise de mână se numeau avvisi sau gazettes.

Guvernul de la Veneţia a scos în anul 1556 „Notizie scritte”. Acesta cuprindea informaţii pe subiecte militare, politice şi economice.

Avvisi erau de două feluri: publice şi secrete

Preţul pentru avvisi ce erau publice era de o gazetă, moneda veneţiana a acelor timpuri. De acolo s-a păstrat şi numele folosit astăzi.

Cele secrete, ce erau destinate unui public mai restrâns, conţineau informaţii mai sensibile. Astăzi le putem denumi că „informări” şi „stenograme”, şi erau destinate oficialilor.

În acelaşi secol XV, germanii ai inventat abonamentele la aceste ziare scrise de mână. Informaţiile prezentate ajungeau doar la cei bogaţi şi puternici.

Chiar dacă tiparul avea ceva timp de când fusese inventat, în momentul apariţiilor acestor publicaţii soluţia nu era una viabilă.

Tiparul era greu de folosit, astfel că era destinat mai mult cărţilor religioase şi ştiinţifice.

Iata unde a aparut primul ziar din lume

Primul ziar tipărit este cunoscut sub numele de Carolus, după cel care l-a înfiinţat la Strasbourg în 1605 – Johann Carolus.

Primul ziar serios scos de englezi a apărut în 1665, era săptămânal şi se numea “Oxford Gazette”, având un aspect modern.
Primul ziar francez a fost “Gazette de France”, în 1631, portughezii au scos “A Gazeta da Restauração”, în 1641, iar polonezii au avut “Merkuriusz Polski Ordynaryjny”, în 1661.

Presa americană a debutat cu “Publick Occurrences Both Forreign and Domestick”, tipărit în Boston în anul 1690, sub conducerea lui Benjamin Harris. A fost publicat în doar o ediţie, din cauza cenzurării lui de către autorităţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img