marți, 23 aprilie, 2024

ICCJ, lovitura pentru procurorul general: NU are dreptul sa intervina oricand in anchetele altor parchete

Distribuie:

Publicat:

În ședința de luni, 14 septembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii a soluționat un recurs în interesul legii, pronunţând o soluţie conform căreia procurorul general al PÎCCJ nu are dreptul să infirme oricând soluţii dispuse de procurori din cadrul parchetelor aflate în subordine.

Prin Decizia nr. 23, ÎCCJ a decis:

„Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 335 alin. (1) din Codul de procedură penală privind reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale stabileşte că:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul infirmării unei soluţii dispuse de către un procuror din cadrul parchetelor din subordine ori structurilor specializate ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), nu are în toate situaţiile calitatea expres prevăzută de art. 335 alin. (1) din Codul de procedură penală în care se face referire la „procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia”.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 14 septembrie 2020.”

Anterior, în octombrie 2019, Consiliul Ştiinţic al PÎCCJ a stabilit, contrar opiniei Serviciului de documentare, că procurorul general poate exercita controlul asupra soluţiilor emise de oricare dinrte procurorii de la parchetele inferioase celui pe care îl conduce. Această interpretare putea duce la situaţii absurde, cu procurorul general care putea interveni în orice anchetă, de la orice parchet, sau cum procurori infirmând pe linie ierarhică soluţiile până la procurorul general al PÎCCJ.

De altfel, există cel puţin un caz în care actualul procurorul general, Gabriela Scutea, a intervenit într-o anchetă. Este vorba despre cazul spionării fostului procuror general adjunct interimar, care s-a întâlnit la o cafenea cu un judecător şi doi jurnalişti. Un dosar penal în acest caz a fost deschis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, existând suspiciunea că persoanele care i-au urmărit pe cei patru sunt lucrărori ai serviciilor de informaţii. După o scurtă anchetă care a scos la inveală mai multe nume şi fapte, procurorul general a intervenit, a infirmat toate actele din dosar şi a decis continuarea anchetei la DIICOT. De la DIICOT nu s-a mai auzit nimic de acest dosar, de câteva luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img