joi, 28 martie, 2024

ICDE cere autorităţilor maximă responsabilitate în abordarea crizei majore a pandemiei

Distribuie:

Publicat:

România trece prin cea mai gravă criză sanitară documentată, ale cărei dimensiuni reprezintă un pericol iminent pentru siguranţa naţională. Criza politică actuală nu trebuie să împiedice adoptarea urgentă de măsuri care să limiteze, măcar în ultimul ceas, dimensiunea fără precedent a actualului dezastru sanitar.

Lipsurile sistemice din sistemul sanitar, de infrastructură şi personal medical, explică numai în parte acest dezastru. România nu mai are timp de pierdut acum. Dezbaterile despre responsabilităţi politice istorice pentru aceste lipsuri pot suferi amânare.

Colegiul Medicilor din România a lansat în data de 13 octombrie 2021 un apel disperat către populaţie şi către autorităţi, la 'responsabilitate şiacţiuni concrete pentru limitarea îmbolnăvirilor',  în contextul creşterii alarmante a numărului de pacienţi depistaţi pozitivi cu COVID-19.

ICDE regretă că personalul medical din România este lăsat singur în lupta cu pandemia. ICDE consideră că,în condiţiile unor rezultate modeste ale campaniei de vaccinare, este necesară acum convergenţa politică pentru adoptarea fără întârziere a unor măsuri legislative constituţionale. Lipsa de măsuri, temporizarea, nu vor fi decât combustibilul pentru dezvoltarea unei spirale a îmbolnăvirilor şi pierderilor de vieţi deja scăpate de sub control.

Experienţa altor state care au reuşit atingerea ţintelor de vaccinare şi relaxarea progresivă şi în condiţii de siguranţă a măsurilor restrictive trebuie să constituie, măcar acum,calea pentru o Românie aflată în pragul colapsului sanitar.

Conştientă de impactul măsurilor restrictive asupra drepturilor fundamentale, ICDE face apel la Parlamentul României să îşi exercite atribuţiile constituţionale şi să adopte prin lege următoarele măsuri:

– Vaccinarea obligatorie a personalului identificat drept esenţial prin Hotărârea de Guvern nr. 12/2021 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Voinţa politică necontestată de niciun partid parlamentar de a identifica sectoare esenţiale care au conferit prioritate la vaccinare trebuie reflectată în această etapă de obligativitatea vaccinării în aceste sectoare esenţiale.

– Necesitatea angajării în regim de urgenţă, cu contract de muncă pe durată determinată (6 luni) de personal medical — medici de specialitate şi asistenţi medicali – în specialităţile cu grad temporar de suprasolicitare (ATI, Infecţioase, Urgenţe etc.)

– Distribuirea echitabilă a efortului medical extraordinar din spitalele desemnate drept spitale COVID de către întreg personalul medical de specialitate (ATI, infecţioase, urgenţe etc.) de pe teritoriul României, inclusiv prin transferul temporar al personalului medical din spitale non COVID pentru efectuarea de ture de efort intens necesare pentru un răspuns eficient în prima linie a luptei cu pandemia.

– Asigurarea bugetului necesar pentru achiziţionarea urgentă de echipamente şi stocuri de medicamente necesare depăşirii acestei crize.

ICDE atrage atenţia că sănătatea populaţiei nu trebuie politizată. Adoptarea de măsuri care restricţionează drepturi fundamentale nu se poate face decât prin lege, prin actul suveran al Parlamentului căruia i s-a conferit rolul constituţional de organ reprezentativ suprem al poporului român şi de autoritate legiuitoare.

ICDE solicită Consiliului Naţionale al Audiovizualului (CNA) o implicare mult mai activă şi o acţiune rapidă împotriva manipulărilor şi a ştirilor false, inclusiv prin sancţionarea exemplară şi disuasivă a promovării pe canele media licenţiate de CNA a unor purtători de mesaje anti-vaccinare şi a mesajelor conspiraţioniste fără fundament în realitate.

Comunicarea strategică cu privire la pandemie reclamă răspunsuri prompte cu privire la dezinformarea online.

Este în interesul României Europene să depăşească acest moment grav, să salveze vieţi şi să atingă urgent o ţintă de vaccinare cel puţin egală cu media europeană. Soluţia pentru acest dezastru sanitar este exclusiv politică şi transpartinică.

Orice tergiversare în aşteptarea unei soluţii durabile pentru criza guvernamentală afectează siguranţa sanitară a României. Orice amânare este numai un mod imputabil de evitare a responsabilităţii politice în cel mai grav moment pentru societatea românească.

Consiliul Director al ICDE

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img