miercuri, 24 aprilie, 2024

Ideea lui I-A FACUT PE TOTI sa RADA, insa nu s-a lasat! Acest ROMANAS si-a izolat casa cu lana de oaie si nu doar atat !! Dupa izolatia pe care a facut-o I-A LASAT PE TOTI MASCA! Pana si Ministrul Agriculturii l-a SUSTINUT

Distribuie:

Publicat:

Omul de afaceri Emil Iugan din Bistrita-Nasaud, fondatorul grupului de firme MIS Grup, care activeaza in domeniile exploatarii si prelucrarii lemnului si constructiilor, a creat un produs ecologic din lana de oaie pentru izolarea caselor construite din lemn.

Dupa ani de zile de cercetari, vizite in strainatate si analize cu specialisti din agricultura si constructii Emil Iugan a adus pe piata un produs revolutionar pentru izolarea locuintelor: izolatia din lana de oaie. Antreprenorul vrea sa convinga romanii ca locuintele izolate cu lana sunt extrem de benefice sanatatii si, in plus, ajuta oamenii de la munte sa supravietuiasca si satele sa nu se depopuleze.

”Eu iubesc zona de munte si lupt pentru dezvoltarea acestei zone. Acest tip de izolatie l-am vazut in strainatate. Am venit cu un concept pe care l-am promovat de aici, din Lunca Ilvei, si care se numeste sistem de dezvoltare locala intregrat pe baza resurselor locale. Ce resurse avem la munte? De baza – e iarba si padurea. Am vazut de-a lungul anilor ca avem o resursa extrem de importanta care e nevalorificata – lana de oaie. Inainte de Revolutie am avut acasa o instalatie privata in care prelucram lana si asa am dobandit si cunostinte. Si mi-am spus: trebuie sa gasim o solutie sa valorificam lana”, a spus Emil Iugan.

Antreprenorul a inceput sa se intereseze unde poate fi utilizata lana din zona de munte, de pe oaia Turcana, stiind ca inainte de Revolutie, Romania a avut o industrie functionala bazata pe aceasta resursa.

”Noi am fost mari producatori de covoare, saltele, paturi, echipamente de armata, imbracaminte din lana, am fost printre primele tari din Europa. Acum, singura solutie de a valorifica lana de oaie, de o calitate mai slaba, indiferent de culoare si lungimea firului, in cantitati mai mari, este in materiale termoizolatoare pentru constructii. Pentru asta trebuie lana colectata, spalata si procesata, iar proiectantii, arhitectii si constructorii sa invete sa o puna pentru ca este cel mai bun element izolator din cate are planeta”, a mai spus Iugan.

Omul de afaceri a plecat peste hotare pentru a crea acest tip de termoizolatie a caselor. Rapid a gasit si oameni care i-au impartasit convingerile si alaturi de care a inceput sa gaseasca modalitati pentru producerea, in tara, a acestui material extrem de valoros.

”Lana este un element extrem de valoros si trebuie sa il folosim pentru ca rezolvam mai multe probleme: rezolvam problema oierilor care realizeaza venit din aceasta resursa, cream locuri de munca, incalzim mai bine locuintele, reducem consumul de combustibil, de lemn, iar efectele in timp sunt extrem de benefice. Avem mai multe constructii deja realizate cu acest tip de izolator. Am facut intalniri cu arhitecti, cu profesori universitari, cu studenti, cu firme de proiectare si de constructii. Am adus firme straine si am facut dezbateri zile intregi pe acest produs – cum il putem utiliza, cum il putem prelucra si certifica si sa pregatim piata pentru acest produs”, a afimat Iugan.

Omul de afaceri din Bistrita-Nasaud a testat materialul pe mai multe dintre constructiile pe care le-a realizat si afirma ca este extrem de eficient deoarece vara tine racoare, iar iarna mentine cladura in locuinte. In plus, poate fi aplicat pe toate tipurile de constructii, indiferent daca sunt realizate din caramida, BCA sau lemn, calculele aratand ca un material izolator de acest fel, dupa ce se va produce la scara larga in Romania, va avea un pret asemanator cu actualele materiale folosite pentru izolarea caselor.

Fabrica de case din lemn unde sa folosesca lana ca material isolator

Pentru a promova efectele benefice ale termoizolarii cu lana de oaie, Emil Iugan a adus acest tip de material de peste hotare. In paralel lucreaza pentru amenajarea a doua fabrici: una care produce case de lemn si o alta care sa realizeze izolatia termica din lana si astfel sa apara pe piata, in scurt timp, prima locuinta ecologica pasiva cu izolatie din lana de oaie made in Romania.

”Vrem sa facem la Lunca Ilvei o fabrica de case din lemn unde sa aplicam lana ca material izolator, dar am gasit o fabrica mai veche la Bistrita, cu utilaje in stare de functionare care pot prelucra o buna parte din lana din Ardeal. Avem si sprijin de la ministrul Agriculturii care e foarte receptiv la aceasta initiativa si care a promis ca va cauta solutii sa o punem in functiune”, a mai povestit Emil Iugan, omul de afaceri care este, de altfel, si in spatele proiectului legat de subventionarea si valorificarea lanii pus in practica anul trecut de Ministerul Agriculturii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img