marți, 19 martie, 2024

Ierburile aromatice care intaresc imunitatea si tin departe infectiile respiratorii

Distribuie:

Publicat:

Avalanşa de infecţii respiratorii care vine odată cu anotimpul rece, dar şi teama de noul coronavirus ne fac să ne preocupăm acum, poate mai mult ca oricând, de imunitatea noastră. Soluţiile pentru a înfrunta mai pregătiţi bolile de sezon nu vin numai din farmacii.

Suplimentele de vitamine şi minerale pot fi de ajutor, însă la fel de bine şi plantele medicinale pot ajuta la întărirea sistemului imunitar în prag de iarnă, chiar într-o măsură consistentă dacă avem, în paralel, o conduită ce le-ar potenţa efectul.

„Menţinerea unui sistem imunitar sănătos este cheia pentru menţinerea stării generale de sănătate. Fără un sistem imunitar pe deplin funcţional, organismul devine sensibil la infecţii, virusuri şi diverse boli. În mod normal, sistemul imunitar este capabil să se menţină la parametrii optimi fără ajutor, dar există unii factori, cum ar fi o dietă dezechilibrată, stres, lipsa de odihnă care pot dezechilibra”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro, potrivit adevarul.ro

Exerciții fizice regulate, somn la ore rezonabile

Specialistul recomandă:

exerciţii fizice regulate, pentru că orice antrenament fizic moderat ajută sistemul imunitar,

un somn suficient şi, mai ales, la ore rezonabile, pentru că, spune Elena Badea, organismul se regenerează cel mai bine cu două ore înainte de miezul nopţii, iar compensarea, în cursul zilei, a orelor nedormite noaptea nu e suficientă pentru menţinerea imunităţii la parametri optimi,

evitarea stresului sau măcar asigurarea unei relaxări ulterioare prin exerciţii specifice sau plimbări,

consumul de fructe şi legume proaspete care, graţie antioxidanţilor, neutralizează radicalii liberi, dar şi de ceaiuri din plantele recunoscute pentru capacitatea lor de a creşte imunitatea organismului, cu diverse adaosuri naturale.

Pulberea de măceșe previne bronșita virală și bacteriană

„Eu, inclusiv pentru copiii mei, am folosit la începutul sezonului rece, echinaceea, recunoscută pentru capacitatea ei de a ne face mai rezistenţi, dar în această perioadă, indicate pentru creşterea imunităţii sunt şi ceaiurile de cătină şi, mai ales, cele de măceşe, care au vitamina C.

Măceşul încă se poate culege în ultima parte a toamnei. Putem prepara infuzii obişnuite, simple sau în combinaţie cu alte plante, sau putem utiliza pudra din aceste fructe, ca adaos în diverse ceaiuri. Spre exemplu, eu am folosit frecvent pudra de măceşe adăugată peste ceaiul de mentă. Conferă un gust acrişor şi poate suplini lâmâia. Merg foarte bine în această combinaţie, iar ceaiul astfel obţinut are multiple beneficii”, mai spune Elena Badea.

Potrivit specialistului, pulberea de măceşe adaugată în ceai sau chiar consumată ca atare, previne infecţiile respiratorii cum ar fi bronşita virală şi bacteriană, pneumonia, viroza pulmonară, sinuzita, îmbunătăţeşte activitatea sistemului imunitar şi întăreşte epiteliile respiratorii, ajutându-le să-şi exercite rolul de barieră în faţă microorganismelor infecţioase.

În plus, e utilă nu doar în prevenire, ci şi în tratarea gripei sau guturaiului. „Putem administra câte şase linguriţe pe zi. Există studii care arată că pacienţii care iau pulbere de măceşe încă de la declanşarea acestor afecţiuni au un timp de vindecare mai scurt, organismul rezistă mai bine la accesele de febră, efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult diminuate”, mai spune specialistul.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img