miercuri, 24 aprilie, 2024

Igiena intima la barbati si la femei: ce trebuie facut si ce nu

Distribuie:

Publicat:

De ce este necesara igiena zilnica a zonei intime? Transpiratia, secretiile naturale, urmele de urina se pot acumula in interiorul organului genital sau in jurul acestuia. Deoarece sunt calde si umede, acumularile pomenite hranesc bacteriile locale, ceea ce poate provoca infectii ale tractului urinar sau ale regiunii vecine, iritatii, inflamatii, aparitia unor secretii nefiresti sau a disconfortului sexual. Ba chiar se poate degenera in probleme de sanatate mai grave daca femeia nu se trateaza la timp ori daca se trateaza de capul ei, adica la modul neadecvat. La acest punct, doar medicul specialist mai poate interveni, prescriind un tratament terapeutic in functie de diagnostic.

Date fiind localizarea, forma si fiziologia organelor genitale, femeile necesita atentie si grija sporite in efectuarea igienei intime. Totusi, o singura spalare cu apa si sapun pe zi este de ajuns in afara perioadei menstruale si in absenta unui contact sexual. Persoanele obsedate din acest punct de vedere, care se curata de mai multe ori pe zi sau intrebuinteaza tot soiul de produse antibacteriene si de parfumare, se imbolnavesc adesea. Daca sunt convinse sa se spele mai rar, atunci flora se reface, iar infectiile cedeaza.

Este de preferat ca toaleta sa se faca dupa scaun, sa fie exterioara si sa constea din spalarea delicata a organului cu pricina si a zonei perineale, care va fi ultima curatata si stearsa, prin miscari din fata spre spate pentru a evita circulatia bacteriilor inspre portiunea aceasta sensibila. Mainile trebuie spalate atat inainte, cat si dupa toaletare sau daca se recurge la folosirea absorbantelor interne, fiindca ele vin frecvent in contact cu zona genitala. Dupa urinare, modalitatea optima de stergere este tamponarea.

Apropo de perioada menstruatiei, se impune o toaleta mai riguroasa, cam de doua-trei ori pe zi, pentru ca sangele constituie pentru mediul vaginal un alt factor de favorizare a dezvoltarii bacteriilor. Tampoanele interne sunt socotite periculoase, mai ales din cauza faptului ca pot fi uitate inauntru. Patru ore ar fi de dorit sa traiasca.

Hartia igienica trebuie utilizata numai in directia fata-spate, tot pentru a nu transporta germenii in vagin.

Spalatul intravaginal, la moda in ultimii ani, nu e necesar de obicei, vaginul avand o activitate normala de autocuratare si autoreglare, iar aciditatea sa nepermitand dezvoltarea bacteriilor daunatoare.Asadar, spalaturile intravaginale se fac doar la recomandarea ginecologului sau dupa un contact sexual, o data pe luna, existand riscul declansarii unor dereglari nedorite ale florei vaginale. Poate aparea o infectie fiinca mediul vaginal alterat nu mai controleaza extinderea bacteriilor. Daca femeia decide sa o faca, in acest caz, e sfatuita sa foloseasca apa fiarta si racita ulterior, data fiind duritatea apei de la robinet, apoi produse ce mentin pH-ul normal, respectiv irigatoare sau pompe pentru spalaturi, ambele gasindu-se la farmacie. Sa se evite pe cat se poate uzitarea degetelor! Si ceaiurile din plante naturale-galbenele, coada soricelului etc.-pot fi binevenite. Prin intermediul acestui tip de spalatura, ne putem descotorosi si de mirosul neplacut, daca el exista.

Curatarea propriu-zisa trebuie facuta cu apa calda si produse delicate -sapunuri fara soda, dar cu Ph neutru, fara substante antiseptice, deodorante, lotiuni de ras. Ingredientele suplimentare de colorare sau de parfumareexpun pielea contactului cu substante pe care organismul nu le cunoaste si la care reactioneaza ostil. Folosirea frecventa a sapunurilor antibacteriene sau de casa, care contin soda, poate deteriora flora bacteriana saprofita si grabeste dezvoltarea candidozei genitale. Apelati la servetele umede doar ca ultima solutie, adica daca sunteti plecate in voiaj.
Stergeti-va cu prosoape de unica folosinta in cazul existentei unei infectii. A se evita si ceara depilatoare ori depilatoarele chimice in zona vulvara Lenjeria intima sa nu fie fabricata din materiale sintetice, ci din bumbac. Nu o spalati cu detergenti puternici si nu scurtati timpul de clatire a acesteia. Daca puteti, renuntati la ea pe durata noptii. In sezonul estival, nu pastrati costumul de baie ud, umiditatea crescuta putand favoriza extinderea bacteriilor in zona genitala.

La barbati, e mai simplu. Baia lor se poate rezuma la spalarea cu apa calda si sapun. Manevrele difera dupa conditia penisului, circumcis au ba.

Sub preput e locul unde se aduna o substanta compusa in special din grasime si celule moarte ale pielii albe. Smegma aceasta trebuie eliminata ca sa nu apara posibile infectii. Se decaloteaza penisul si se spala glandul, corona si portiunea de preput, ascunsa, apoi scrotul, zona perineala si a anusului.
Si aici se cere sapun neutru din punct de vedere al aciditatii si se interzic sapunurile de rufe, spray-iurile parfumate. In timpul urinarii se decaloteaza penisul, astfel picaturile de urina neramanand sub preput, se poate tampona deschiderea uretrei cu o batista de unica folosinta sau o bucatica de hartie igienica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img