joi, 28 martie, 2024

​​​​​​​Igor Dodon a pregatit o lovitura DURA pentru Romania! Ce a solicitat Parlamentului din Basarabia

Distribuie:

Publicat:

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) a cerut joi legislativului de la Chisinau sa condamne Declaratia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Tara Mama, Romania, din 27 martie, a Parlamentului de la Bucuresti si sa voteze inca o data Declaratia privind inviolabilitatea principiilor de suveranitate, integritate si neutralitate adoptata de catre Parlamentul Republicii Moldova in 2016, relateaza portalul Deschide.md, conform Agerpres.

In acelasi timp, socialistii, al caror lider de facto este presedintele republicii, Igor Dodon, au cerut demisia sefului Parlamentului moldovean, Andrian Candu, ca urmare a participarii acestuia la sedinta solemna de la Bucuresti, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Ei au mai cerut audierea ministrului de externe Tudor Ulianovschi in contextul deciziei Chisinaului de expulzare a trei diplomati rusi in semn de solidaritate cu UE in cadrul represaliilor occidentale impotriva Moscovei, careia Marea Britanie ii atribuie responsabilitatea pentru otravirea unui fost spion rus si a fiicei acestuia cu un agent neurotoxic pe teritoriul britanic.

Un cunoscut ziar din Germania: Lipsa lui Klaus Iohannis seamana cu o demisie

Deputatii socialisti au parasit sala de sedinte dupa ce propunerile lor au fost respinse, intrunind doar sprijinul grupului parlamentar al comunistilor. 'Majoritatea parlamentara nu doreste sa discute despre lichidarea statalitatii. In semn de protest fata de politica de vasalitate (fata de Romania) si incercarea de a lichida statul Republica Moldova, PSRM paraseste sala de sedinte', a spus deputatul socialist Vlad Batrancea, care s-a remarcat in 2015 cand a rupt harta Romaniei Mari chiar in plenul Parlamentului de la Chisinau.

Inainte de plecarea grupului socialistilor din sala de sedinte, Batrancea i-a cerut lui Andrian Candu sa-si dea demisia, spunand ca acesta 'nu mai poate reprezenta poporul' dupa ce a tinut un discurs in Parlamentul Romaniei, dedicat implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara-Mama. 'Intr-adevar, Candu nu poate reprezenta poporul Republicii Moldova pentru ca nu exista asa popor', a replicat liberalul Mihai Ghimpu, reprosandu-le socialistilor ca la Moscova se declara rusi, la Chisinau – statalisti, iar la Bucuresti – romani.

Dezbaterii i s-a alaturat presedintele grupului Partidului Popular European (PPEM), Eugen Carpov, care a explicat ca supunerea din nou la vot a Declaratiei de inviolabilitate este inutila din punct de vedere juridic, intrucat nimeni nu a anulat acest document. La randul sau, presedintele legislativului moldovean a subliniat ca s-a simtit onorat sa participe la evenimentul festiv de la Bucuresti si sa vorbeasca in fata celor doua camere reunite ale Parlamentului Romaniei. 'Eu am participat la o ceremonie si la o aniversare la fel cum am facut-o in multe alte capitale. Am fost onorat sa ma adresez plenului ambelor camere ale Parlamentului Romaniei (…) am vorbit despre viitorul Republicii Moldova in cadrul UE. Nu suntem intr-un stat in care libertatea de exprimare nu se respecta. Voi sunteti cei care instigati. … intr-un stat ca Republica Moldova exista multe natiuni, deci trebuie sa existe respect si toleranta. Voi sunteti cei care provocati. Toleranta va lipseste', a replicat Candu.

Presedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a opinat ca declaratiile lui Candu de la Bucuresti au confirmat statutul Republicii Moldova de stat independent, iar cei care vor sa celebreze Centenarul Unirii au libertatea sa o faca, potrivit Deschide.md

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img