vineri, 29 martie, 2024

Imaginile credintei la Husi : masti de protectie si distantare sociala la slujba in aer liber din Sfanta Duminica – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Multă bucurie printre credincioșii din zona municipiului Huși. Curțile bisericilor din micul oras vasluian au fost efectiv pline de credincioși care dupa doua luni de zile au participat la Sfânta Liturghie de duminica in parohiile din care fac parte  . Poate cele mai emoționante cadre au fost surprinse la Biserica Sfântul Dumintru din Huși, acolo unde parintele i-a îndemnat pe toți cei prezenți in curte sa poarte masca de protecție și sa respecte prevederile distantei sociale pentru siguranța comuna . De menționat este faptul ca printre credincioși se aflau persoane de toate vârstele incepand de la adolescenți la oameni de vârsta a 3 -a.

Vezi care sunt prevederile legale in starea de alerta care fac referite la aceste lăcașe de cult

Printre recomandările patriarhiei se recomandă purtarea măștii și distanțare, chiar dacă slujbele se țin în curte, fiind scutiți de la această regulă preoții care rostesc rugăciuni, predică sau cântă în strană. Spovedania se ține cu programare, iar persoanele cu COVID-19 sau cele care prezintă simptome de
Infecție ori au intrat în contact cu o persoană infectată „nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă”.

    „La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, transmit reprezentanții Patriarhiei Române.

Spovedanie cu programare

În ceea ce privește spovedania credincioșilor aceștia trebuie să se programeze din timp.

    „Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului”, transmite Patriarhia.

Botezul şi cununia se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi – slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii.

    „Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii). Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţă de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare”, transmit cei de la Pariarhia Română.

În ceea ce privește „numărul slujitorilor Sfântului Altar”, acesta trebuie să fie „relativ mic” – un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri, pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 metri între ei.
„Modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020”

Iar pentru că Biserica Ortodoxă Română transmite că nu poate accepta la împărtășanie folosirea potirului și linguriței de unică folosință, Patriarhia Română transmite că „împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020”.

    „Cântarea liturgică se realizează de către maximum 3 cântăreți la parohii și 6 cântăreți la catedrale, care vor păstra între ei distanța fizică sanitară. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi de asemenea curăţite. Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe“, transmit reprezentanții Patriarhiei Române.

În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

    „Măsurile prezente au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă”, transmit reprezentanții Patriarhiei.

Documentul integral îl găsiți AICI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img