joi, 18 aprilie, 2024

Imaginile groazei : cimitirul evreiesc din Husi, distrus de huligani:– FOTO

Distribuie:

Publicat:

Comunitatea evreieasca din municipiul Husi este in stare de soc . Asta dupa ce cimitirul evreiesc a fost vandalizat de niste persoane rau voitoare . Politistii huseni au intrat in alerta si au demarat o ancheta . Peste 80 de morminte au fost distruse de catre un grup de persoane care nu este cunoscut pana la aceasta ora . Presedintele Federației Comunităților Evreiești din România Cultul Mozaic, a remis un comunicat de presa prin care le cere autoritatilor sa i-a masuri imediat  cat si sa-și demonstreze profesionalismul si minutiozitatea cu care au fost formati . In ziua de vineri, 5 aprilie, la cimtirul evreiesc din Husi vor sosi prefectul judetului Vaslui impreuna cu deputatul minoritatii evreilor din Romania . VOM REVENI CU DETALII

„În prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului. Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor.
În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi, şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale.
Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România.
De îndată ce vom avea informaţii din partea autorităţilor în drept, vom informa opinia publică din România şi de peste hotare”, a transmis dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România Cultul Mozaic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img