marți, 19 martie, 2024

IMPORTANT! Taxa de cazier judiciar a fost eliminata

Distribuie:

Publicat:

Incepand cu 1 februarie 2017, se elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Prevederea este valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.

Prin Legea nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, ce intra in vigoare la data de 1 februarie 2017, a fost abrogata prevederea referitoare la incasarea taxei in cuantum de 10 lei necesara pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice si juridice.

Astfel, incepand cu aceasta data, la primirea cererii de obtinere a certificatului de cazier judiciar, nu se va mai solicita chitanta prin care se face dovada achitarii taxei de 10 lei.

Obtinerea certificatului de cazier judiciar de persoana fizica

Pentru a obtine un certificat de cazier judiciar din Romania, persoanele interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civila si motivata, la orice subunitate de politie in care exista ghiseu de cazier judiciar.

Cererea trebuie insotita de actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, pasaport, cartea de identitate provizorie si certificat de inregistrare a cetatenilor U.E., carte de rezidenta, carte de rezidenta permanenta, permis de sedere temporara sau permanenta, aflate in termen de valabilitate).

Persoanele domiciliate in strainatate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

De asemenea, la cererea motivata a persoanelor aflate in strainatate, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot elibera, dupa efectuarea verificarilor necesare in bazele de date, adeverinte in care consemneaza rezultatele verificarilor. Aceste adeverinte au valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar si se utilizeaza exclusiv in strainatate.

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita si prin imputernicitii acestora. In tara, numai pe baza unei procuri autentificate de catre un notar public. In strainatate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de catre un notar, cu respectarea cerintelor legalizarii actelor oficiale straine. Pentru statele care au aderat la Conventia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient sa fie aplicata apostila.

Continutul procurii trebuie formulat in termeni clari, din care sa rezulte persoana care a fost mandatata, scopul si durata mandatului.

In situatia in care cererea se depune prin imputernicit, aceasta va fi insotita de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a imputernicitului si de procura autentificata in conditiile legi.

Procurile intocmite in Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, in limba romana, sunt acceptate ca valabile fara vreo alta supralegalizare.

Cand certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de gratiere individuala, acesta poate fi solicitat de persoana condamnata, copiii, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia, sotul persoanei condamnate, ascendentii, fratii ori surorile celui condamnat sau ai sotului acestuia.

Cand certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari, in document se inscriu pe langa sanctiunile penale din hotararile judecatoresti ramase definitive si date notate in mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale.

Certificatul de cazier judiciar se elibereaza, de regula, pe loc, sau in cel mult 3 zile de la data solicitarii, in cazurile in care cererea-tip este depusa in Romania.

Pentru situatiile in care cererea este depusa prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, certificatul de cazier judiciar se elibereaza in cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar in cazul adeverintelor in termen de 10 zile de la data solicitarii.

Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii si numai in scopul pentru care au fost eliberate.

Lista subunitatilor de politie care elibereaza certificate de cazier judiciar, precum si programul ghiseelor de lucru cu publicul, se gasesc afisate pe paginile de internet ale inspectoratelor de Politie Judetene, respectiv, Politia Capitalei.

Obtinerea certificatului de cazier judiciar de persoana juridica

Serviciile de cazier judiciar de la nivelul inspectoratelor de politie judetene, respectiv Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, elibereaza certificate de cazier judiciar persoanelor juridice.

Cererea-tip, cu datele complete de identificare si motivata, se depune de persoana juridica prin reprezentant legal, care trebuie sa faca dovada calitatii, la orice unitate ori subunitate de politie conectata la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman).

La depunerea cererii, reprezentantul legal al persoanei juridice, va anexa urmatoarele documente:

-dovada calitatii de persoana juridica,

-dovada ca deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante,

-copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.

Certificatul de cazier judiciar se elibereaza persoanelor juridice in cel mult 3 zile de la data solicitarii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img