joi, 28 martie, 2024

In 85% dintre cazuri, oamenii traiesc cu aceasta boala fara sa stie de existenta ei

Distribuie:

Publicat:

Desi studiile recente arata ca intre 1:300 pana la aproximativ 1:100 din populatie are aceasta boala, frecvent boala celiaca ramane nediagnosticata. Astfel, in 85% dintre cazuri, oamenii traiesc cu boala celiaca fara ca macar sa stie de existenta acesteia.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica care netratata sau incorect tratata poate avea consecinte de sanatate importante cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier si anumite forme de cancer. Totusi, spre deosebire de persoanele care au alte boli autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, artrita reumatoida sau scleroza multipla, pacientii cu boala celiaca sunt suficient de norocosi sa stie ceea ce a provocat organismul lor sa reactioneze impotriva lui insusi: glutenul.

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara si orz. Majoritatea oamenilor nu au nici o problema atunci cand mananca alimente care contin gluten. Totusi, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica, glutenul stimuleaza sistemul lor imun intr-un mod anormal ceea ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbtia substantelor nutritive din alimente si in special a fierului, calciului si acidului folic.

Gandeste-te la ingestia de gluten ca la un spectru de conditii. La un capat sunt acele persoane care pot consuma toate tipurile de paste, paine sau bere fara ca sanatatea lor sa fie afectata. La celalalt capat, sunt acei pacienti care au boala celiaca care nu pot tolera nici macar cantitati mici de gluten, cum ar fi o felie de paine. In zona de mijloc sunt acele cazuri de intoleranta la gluten manifestate prin simptome sarace sau atipice. Alte persoane nu vor tolera glutenul si vor experimenta aceleasi simptome ca persoanele cu boala celiaca, insa fara raspunsul imun specific si fara afectarea intestinala caracteristica acesteia. Aceasta conditie se numeste sensibilitate la gluten non-celiaca. Si in cazul acestor persoane, simptomele vor disparea daca vor consuma o dieta fara gluten.

Boala celiaca nu trebuie confundata cu alergia la grau sau gluten care este o boala mult mai rara si care presupune mecanisme imunitare diferite.

Simptomele bolii celiace sunt destul de nespecifice si pot varia de la o persoana la alta. Exista peste 300 de simptome si orice parte a corpului poate fi afectata. Boala celiaca poate apare la orice varsta: la nou-nascut (odata cu introducerea fainoaselor), in adolescenta sau la adult. La pubertate sau in timpul adolescentei, nu este neobisnuit ca simptomele sa se atenueze sau sa dispara, insa asta nu inseamna ca boala s-a vindecat. De aceea, este necesar sa continui dieta fara gluten, toata viata.

La nou-nascut sau la copilul mic boala se manifesta mult mai tipic. Copilul prezinta adesea diaree cronica, este obosit, apatic si trist. Abdomenul lui este balonat, iar membrele par fragile. Frecvent, exista o intaziere de crestere in greutate si in inaltime. Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, boala poate fi mai putin simptomatica, limitata doar la o inaltime mai mica, o intarziere de aparitie a pubertatii, o anemie feripriva cronica, aparitia de carii sau dureri articulare.

La adult, semnele bolii celiace pot fi diareea si o scadere in greutate ingrijoratoare. Mult mai adesea decat la copil, afectiunea poate fi doar mono-simptomatica (anemie feripriva sau osteoporoza) sau atipica (se poate manifesta cu crampe musculare, stomatita aftoasa, infertilitate, menstruatie neregulata sau avorturi repetate, tulburari afective, depresie, caderea inexplicabila a parului). Numarul si intensitatea simptomelor variaza de la o persoana la alta.

Dermatita herpetiforma, forma cutanata de manifestare a bolii celiace, este o afectiune cronica caracterizata prin aparitia de vezicule pline de lichid pe suprafata pielii insotita de mancarimi. 

De asemenea, poti sa ai boala celiaca fara sa ai deloc simptome. In plus, daca cineva din familia ta (mama, tata, o sora sau un frate) a fost diagnosticat cu aceasta afectiune, ar trebui sa te testezi chiar daca simptomele nu au aparut inca. F.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img