marți, 19 martie, 2024

In timp ce Romania aproba fara sa clipeasca, Ungaria si Polonia se opun ‘santajului’ UE privind fondurile europene in functie de statul de drept

Distribuie:

Publicat:

 

Polonia şi Ungaria vor ''face ceea ce este nevoie'' pentru a opri orice potenţial şantaj al condiţionării accesării fondurilor europene, a declarat joi la Varşovia ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o întâlnire cu omologul său polonez Zbigniew Rau, scrie agenţia MTI, relatează Agerpres.

''Polonezii şi ungurii contribuie la produsul economic al UE'' şi ''fondurile europene sunt un activ comun'', a adăugat Szijjarto, referindu-se la cererile privind condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.

Anterior, Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi a fondului european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro dacă vor fi introduse astfel de condiţionalităţi.

Szijjarto a anunţat că, tot joi, va semna cu ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk, un ''document cadru care va trebui supus aprobării în vederea obţinerii sprijinului UE'' pentru o linie de tren de mare viteză între Budapesta şi Varşovia, care să poată fi interconectată cu reţelele feroviare de mare viteză vest-europene.

Pe de altă parte, cei doi miniştri de externe au convenit să respingă pactul privind migraţia propus de Comisia Europeană. Acest pact ''cuprinde în continuare cote de refugiaţi, deşi forţează o încercare gramaticală de a le descrie altfel'', remarcă şeful diplomaţiei ungare.

În privinţa situaţiei din Belarus, el a anunţat că reprezentanţa diplomatică ungară din această ţară va emite vize în numele Poloniei, după ce mai mulţi diplomaţi polonezi, inclusiv ambasadorul, au fost obligaţi să părăsească Belarusul.

Poziția României

Condiționarea acordărilor fondurilor europene de criteriul respectării statului de drept nu reprezintă o problemă pentru România, a declarat în iulie, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis, în contextul în care problema statului de drept reprezintă una dintre temele ce provoacă “discuții aprinse” între liderii statelor membre.

“Sunt teme foarte complicate, ca să se înțeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord. Nu se discută doar despre cuantum, deci despre sume. Se discută, de exemplu, foarte aprins despre proporția între granturi, adică fonduri practic nerambursabile, și împrumuturi pentru fiecare țară și suma totală. Se discută foarte intens despre condițiile de acordare a acestor sume, așa-numitele condiții de gestionare sau de guvernanță a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naționale, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate. Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăși este o temă care a dus la multe discuții“, a spus șeful statului, în cadrul unor declarații de presă.

“Ca și o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine“, a argumentat Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img