vineri, 19 aprilie, 2024

In ziua de azi toata lumea se vaita cum se schimba putin vremea. Priviti cum erau iernile acum 50 de ani

Distribuie:

Publicat:

Cele mai grele ierni din istoria Romaniei: Romania nu e straina de iernile foarte geroase. Daca acum cateva sute de ani erau atat de dure incat ingheta pana si Dunarea, nici secolul XX nu a fost unul din care sa lipseasca gerurile napraznice. Potrivit celor de la TVR, iernile din anii 1929, 1942, 1954 si 1967 au fost unele teribile, atat prin temperaturile scazute cat si prin cantitatile uriase de zapada care au cazut. Urgia alba din 1929: Prima dintre ele, cea mai grea din perioada in care Romania era regat, a venit spre sfarsitul perioadei “normale” de iarna, la mijlocul lui februarie 1929. Temperaturile au scazut atunci la minus 30 de grade in muntii din Tara Barsei, in timp ce in Capitala s-au inregistrat “doar” minus 24 de grade Celsius.

Iarna „criminala” din 1941 – 1942: Urmatoarea iarna grea din secolul trecut a venit in 1941-1942. Si nu a fost o iarna care a afectat Romania, ci intreaga Europa. Printre altele, aceasta iarna a salvat, probabil, Uniunea Sovietica de la distrugere in fata Germaniei lui Hitler. Atunci, avantul armatelor naziste care ii “spulberasera” pe sovietici in prima faza a fost oprit de “generalul iarna”, iar Armata Rosie a putut sa se redreseze si sa inceapa contraofensiva care s-a terminat doar prin cucerirea capitalei inamice. Dincolo de a schimba istoria, iarna lui 1942 a fost resimtita puternic in Romania. Aceasta a fost iarna in care s-a inregistrat recordul absolut in materie de frig in tara noastra – minus 38.5 grade Celsius, consemnata langa Brasov.

Marele viscol din 1954: Putine ierni au produs insa o impresie atat de puternica precum a facut-o iarna lui 1954, ramasa in istorie ca iarna “marelui viscol”, din cauza zapezii care a acoperit total capitala Bucuresti si cele mai multe dintre localitatile Romaniei din partea de sud. Cu un vant de 126 de kilometri pe ora si ninsori abundente, au aparut imediat troiene uriase, unele de peste 5 metri in Bucuresti. Este si prima “super-iarna” televizata, intr-o vreme cand aparusera tot mai multe televizoare. Atunci, autoritatile chiar au facut apel la populatie pentru a ajuta la deszapezire. Sunt memorabile pozele in care tramvaiele au reinceput sa circule prin adevarate “tuneluri” sapate in zapada, tuneluri ale caror margini depaseau inaltimea mijloacelor de transport.

Troienele din iarna anilor 1966-1967: 13 ani mai tarziu, in iarna lui 1966-1967, povestea s-a repetat, iar zapada a ajuns la 3-4 metri inaltime, astfel incat “tunelurile” au reaparut.

Lunga iarna din 1985: O alta iarna din aceasta categorie, cea din 1984-1985 nu a fost doar friguroasa, cu temperaturi ce s-au “dus” sub 30 de grade, ci si extrem de lunga, durand pana aproape in aprilie. Record climatic in 1996: 10 ani mai tarziu, in 1995-1996 desi temperaturile nu au fost atat de scazute, iarna a durat din 4 noiembrie pana in 16 aprilie, adica pana de Paste, care a cazut in acea luna atunci. Aceasta iarna a fost un record climatic, fiind iarna cu cea mai lunga durata de mentinere a stratului de zapada, in unele parti ale Romaniei fiind de 170 de zile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img