vineri, 29 martie, 2024

Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului acuză regimul de la Damasc că plănuieşte “apocalipsa”

Distribuie:

Publicat:

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al Hussein, a acuzat miercuri regimul sirian că plănuieşte "apocalipsa" în ţara sa, adăugând că actualul conflict din enclava Ghouta Orientală a intrat într-o nouă "fază a ororii", informează AFP şi dpa.

"Luna aceasta, Ghouta Orientală este cea descrisă de secretarul general (al ONU) ca fiind un infern pe pământ", a declarat Zeid Ra'ad al Hussein în timpul prezentării raportului său anual la Geneva, în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

"Luna viitoare sau peste încă una va apărea un alt loc unde oamenii se vor confrunta cu apocalipsa, o apocalipsă voită, planificată şi executată de indivizi care lucrează pentru guvern, aparent cu susţinerea absolută a unora dintre aliaţii lor externi", a denunţat Zeid Ra'ad al Hussein.

Potrivit Înaltului Comisar, "este urgent să fie inversată această tendinţă catastrofală şi să fie trimisă Siria în faţa Curţii Penale Internaţionale".

Această ipoteză rămâne totuşi puţin probabilă, deoarece depinde de Consiliul de Securitate, care rămâne divizat, Rusia protejându-şi aliatul sirian.

Declanşat la 15 martie 2011 în urma reprimării manifestaţiilor paşnice prodemocraţie, conflictul din Siria s-a soldat cu peste 340.000 de morţi şi a strămutat milioane de oameni.

De acum, "conflictul a intrat într-o nouă fază a ororii", a spus Zeid Ra'ad al Hussein, denunţând "uriaşa vărsare de sânge în Ghouta Orientală (…), escaladarea violenţei în provincia Idleb, care pune două milioane de persoane în pericol".

"În Afrin, ofensiva întreprinsă de Turcia ameninţă de asemenea un mare număr de civili", iar "locuitorii Damascului ce trăiesc în zona aflată sub controlul guvernului se confruntă de asemenea cu o nouă escaladare a loviturilor terestre", în timp ce "ofensiva contra grupărilor extremiste a dus la pierderi masive în rândul civililor", a subliniat el, citat de AFP.

În raportul său anual Zeid Ra'ad al Hussein s-a referit la recentele evoluţii din peste 50 de ţări ale lumii, printre care Yemen şi Myanmar, precum şi la tendinţele politice din unele ţări occidentale, cum sunt Austria, Polonia şi SUA, potrivit dpa.

Referitor la Europa, diplomatul ONU a atenţionat că dezbaterea anti-imigraţie şi anti-islam a ajuns să domine peisajul politic.

De asemenea, Zeid Ra'ad al Hussein s-a declarat şocat de tratamentul la care sunt supuşi în SUA imigranţii minori. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img