News Flash:

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului își exprimă dezamăgirea faţă de lipsa de diversitate a guvernului taliban din Afganistan

14 Septembrie 2021
229 Vizualizari | 0 Comentarii
media 161485882321945800

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, şi-a exprimat luni dezamăgirea faţă de lipsa de diversitate a guvernului talibanilor din Afganistan şi îngrijorarea în legătură cu tratamentul la care sunt supuse femeile şi faţă de reprimarea tot mai violentă a vocilor disidente, relatează AFP.

"Sunt dezamăgită de lipsa de incluziune din aşa-numitul guvern de tranziţie, care nu are nicio femeie şi are puţin membri care nu sunt paştuni", a subliniat Michelle Bachelet, în deschiderea celei de-a 48-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului la Geneva.

Toţi membrii acestui guvern condus de Mohammad Hassan Akhund, un fost colaborator apropiat al fondatorului mişcării talibane, mollahul Omar, mort în 2013, sunt talibani.

Ea şi-a mai exprimat îngrijorarea şi în legătură cu faptul că, "în ciuda angajamentelor talibanilor de a menţine drepturile femeilor, în ultimele trei săptămâni femeile au fost, dimpotrivă, excluse progresiv din sfera publică".

Michelle Bachelet a denunţat totodată verificarea "din uşă în uşă" a membrilor fostului guvern, a militarilor sau a oamenilor care au lucrat cu forţele străine staţionate în ţară până recent sau ameninţările şi tentativele de intimidare împotriva unor ONG-uri sau angajaţi ai ONU, contrar promisiunilor de amnistie făcute de noii lideri forte de la Kabul, informează Agerpres.ro.

"În unele cazuri, oficialii au fost eliberaţi, în timp ce în altele au fost găsiţi morţi", a spus ea, denunţând de asemenea reprimarea "tot mai violentă" a manifestaţiilor paşnice din ţară, precum şi a jurnaliştilor care relatează despre ele.

Ea şi-a reiterat apelurile adresate Consiliului de a crea un mecanism specific care să permită urmărirea evoluţiei situaţiei drepturilor omului în ţară şi informarea Consiliului.

Organizaţii de apărare a drepturilor omului şi mai multe ţări şi-au exprimat speranţa că, la această sesiune a Consiliului, începută luni şi programată să ţină până la 8 octombrie, se va lua decizia de a se lansa o anchetă internaţională asupra abuzurilor din Afganistan.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0825 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032028 (s)