vineri, 26 aprilie, 2024

Inaltul Comisariat ONU s-a autosesizat in legatura cu mortile suspecte ale zecilor de civili din Venezuela, cazuti in timpul protestelor impotriva lui Maduro

Distribuie:

Publicat:

Cel puţin 43 de persoane au murit în urma violenţelor din ultimele zile din Venezuela şi un număr record de manifestanţi au fost arestaţi în timpul protestelor, informează Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului, citat de AFP şi DPA, potrivit agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru drepturile omului, Rupert Colville, le-a declarat jurnaliştilor că decesele s-au produs în "diverse circumstanţe".

Luni, mai multe ONG-uri locale au avansat un bilanţ de 35 de morţi în urma protestelor şi a altor incidente.

Criza politică din Venezuela s-a agravat brusc săptămâna trecută, după decizia tânărului şef al parlamentului, Juan Guaido, de a se autoproclama preşedinte interimar.

Sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere plecarea preşedintelui Maduro, acuzat că a ruinat această ţară cu importante resurse petroliere odinioară prosperă.

Printre persoanele ucise, a precizat Colville, cel puţin 26 "par să fi fost lovite de tiruri ale forţelor de securitate sau ale membrilor unor grupări armate pro-guvernamentale în timpul manifestaţiilor".

"Cel puţin alte cinci victime par să fi fost ucise de forţele de securitate în cursul unor percheziţii ilegale în suburbiile sărace", a adăugat el.

Unsprezece persoane au fost ucise de necunoscuţi care au avut legături cu jafuri, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că şi-a mai pierdut viaţa şi un membru al gărzii naţionale bolivariene.

Evocând cele 850 de arestări din ultima săptămână, el a afirmat că numai pe 23 ianuarie cel puţin 696 de persoane au fost reţinute în întreaga ţară. Potrivit dpa, printre cei 850 de arestaţi se află şi 77 de minori.

"Este vorba despre cel mai mare număr de arestări înregistrat într-o singură zi de cel puţin 20 de ani", a subliniat Colville.

În contextul unei susţineri tot mai mari la nivel internaţional, Juan Guaido a lansat un apel la organizarea de noi manifestaţii în această săptămână, miercuri şi sâmbătă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img