joi, 25 aprilie, 2024

Inamicii ignorati – Factorii aparent banali care duc la cresterea tensiunii

Distribuie:

Publicat:

Dacă suferi de hipertensiune, cel mai probabil știi deja că trebuie să fii atent la cantitatea de sare pe care o adaugi în mâncare, pentru că aceasta îți poate dăuna în exces. Explicația este că sarea contribuie la retenția de apă în organism, ceea ce reprezintă un stres în plus pentru inimă și pentru vasele de sânge.

Sarea, îngrijorarea, stresul și furia se numără printre principalii factori care contribuie la creșterea tensiunii arteriale, dar nu sunt singurii. Deși crizele izolate de hipertensiune nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare, dacă hipertensiunea se cronicizează, este nevoie să acorzi atenție acestui aspect și să urmezi un tratament adecvat, deoarece îți poate pune în pericol sănătatea.

Descoperă, în rândurile de mai jos, 15 cauze mai puțin cunoscute ce pot duce la hipertensiune.

1. Zahărul

Zahărul ar putea fi chiar mai important ca sarea atunci când vine vorba despre hipertensiune, mai ales dacă este consumat sub formă procesată, cum ar fi sub formă de sirop de fructoză. Persoanele care consumă de obicei mai mult zahăr adăugat sunt mai expuse riscului de hipertensiune. Astfel, o singură cutie de suc cu zahăr adăugat poate cauza o creștere cu 15 puncte în tensiunea sistolică și una de 9 puncte în tensiunea diastolică, potrivit doc.ro.

2. Singurătatea

Aici nu vorbim de numărul de prieteni din anturajul social, despre partenerul de viață și familie, ci despre sentimentul de conexiune cu persoanele din viața ta. Stresul și depresia pot afecta multe funcții ale organismului, inclusiv tensiunea arterială. Totodată, stresul și depresia cauzate de singurătate pot înrăutăți anumite simptome fiziologice în timp. Cercetătorii sunt de părere că sentimentele de dezamăgire, înstrăinare și respingere, resimțite pe parcursul mai multor ani, își pot spune cuvântul în privința tensiunii și pot declanșa creșterea acesteia.

3. Apneea în somn

Persoanele care suferă de apnee în somn prezintă un risc mai mare de hipertensiune, precum și de alte probleme cardiovasculare. Atunci când respirația este, în mod repetat, întreruptă când dormi, sistemul nervos eliberează anumite substanțe chimice care, printre altele, contribuie la creșterea tensiunii. În plus, aportul de oxigen este limitat la persoanele care suferă de apnee în somn, ceea ce poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și la îngreunarea procesului de autoreglare a tensiunii arteriale a organismului.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img