joi, 28 martie, 2024

Inca un sportiv de top din Rusia a fost prins dopat cu meldonium

Distribuie:

Publicat:

Biatlonistul rus Eduard Latipov, campion european in proba de urmarire, completeaza lista sportivilor depistati dopati cu Meldonium, fiind suspendat provizoriu de federatia din tara sa, in urma unui control antidoping pozitiv la aceasta substanta, inclusa pe lista produselor interzise incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

Conform Federatiei ruse de biatlon (UBR), citata de agentia EFE, Latipov a fost testat in cursul acestui an, cu ocazia unei etape din cadrul Cupei Uniunii Internationale de Biatlon.

UBR precizeaza, totodata, ca a deschis o ancheta in acest caz si se abtine de la alte comentarii pana cand vor fi stabilite toate circumstantele acestui caz.

“Vom informa ulterior daca sportivul va solicita analizarea probei B sau va renunta la contraexpertiza”, adauga Federatia rusa de biatlon intr-un comunicat.

Eduard Latipov, care va implini 22 de ani pe 21 martie, este al saptelea sportiv rus depistat pozitiv la Meldonium, in ultimele zile, cea mai cunoscuta fiind jucatoarea de tenis Maria Sarapova.

Miercuri, Federatia rusa de patinaj a comunicat ca patinatoarea Ekaterina Konstantinova, campioana europeana la stafeta pe pista scurta a fost testata pozitiv la aceeasi substanta.

Inaintea acesteia, alti doi patinatori de viteza din Rusia, Semion Elistratov, campion olimpic, si Pavel Kulijnikov, cvintuplu campion mondial, a fost suspendati dupa ce au consumat Meldonium.

Au mai fost depistati pozitiv, de asemenea, la aceasta substanta, patinatoarea artistica Ekaterina Bobrova, campioana olimpica pe echipe in proba de dans, si jucatorul de volei Aleksandr Markin.

Scandalul legat de Meldonium a luat amploare in presa internationala dupa ce jucatoarea de tenis Maria Sarapova a dezvaluit luni, in cursul unei conferinte de presa, ca a fost depistata pozitiv la aceasta substanta in timpul Openului Australiei din luna ianuarie.

Utilizarea acestui produs, un modulator al metabolismului descoperit in Letonia, in anii ’70, ajuta la cresterea performantelor sportivilor, conform anumitor studii.

“Nu avem o avalansa de cazuri pozitive insa cred ca, din pacate, vor exista multe cazuri”, a avertizat marti ministrul Sportului din Rusia, Vitali Mutko.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img