vineri, 29 martie, 2024

Incendiar! Voi stiti ce mancati? O cantitate uriasa de produse puse la vanzare in magazinele din Iasi a fost retrasa de la comercializare

Distribuie:

Publicat:

 Clientii habar nu aveau ca erau pacaliti de fiecare data cand cumparau aceste produse • Acestia scoteau bani grei din buzunar si plateau pentru preparate false fara sa stie de fapt ce cumpara • Au fost aplicate amenzi in valoare de 16.000 de lei

In perioada ianuarie-martie, inspectorii din cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Iasi, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Iasi (CJPC) si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi au desfasurat mai multe activitati de control pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe baza de lapte, în scopul informarii corecte a consumatorilor, a depistarii, sanctionarii si diminuarii fraudelor în domeniu.

In Iasi au fost verificati 43 de operatori economici, iar in urma verificarilor au fost aplicate sanctiuni in valoare de 16.000 de lei, fiind sanctionati 15 operatori economici. Au fost retrase de la comercializare aproape 200 de kilograme de produse neconforme.

Lactate fara lapte

S-a constatat ca printre nereguli figureaza: utilizarea în procesul de fabricatie a produselor de patiserie/cofetarie/fast-food a unor specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compozitie branza, telemea de vaca, cascaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compozitia acestor produse alimentare, au fost descoperite si deficiente privind trasabilitatea produselor, a normelor de igiena si siguranta alimentara.

Autoritatile au gasit o specialitate pe baza de grasimi hidrogenate care era vanduta ca "telemea de bivolita", cu pretul cuprins intre 6 si 11 lei. De asemenea, cascavalul din grasimi hidrogenate era vandut ca avand in compozitie lapte, cu preturi cuprinse intre 6 si 8 lei. Pentru un kilogram de cascaval se folosesc 11 litri de lapte, iar un litru de lapte costa de la un leu pana la doi lei, potrivit specialistilor in agricultura. Asadar, era vandut un produs fals. "Placinta cu branza" era denumirea produsului care trebuia sa contina branza intr-un anumit procent, dar de fapt avea in compozitie o specialitate din grasimi hidrogenate, adica nu avea branza deloc. Frisca folosita la diverse preparate din cofetarii si patiserii era fara lapte, iar mai multe preparate care aveau in compozitie branzeturi erau de fapt branzeturi din grasimi hidrogenate.

Grasimi periculoase

Grasimile hidrogenate sunt folosite mai ales pentru ca sunt mai ieftine si le aduc profituri patronilor care pacalesc atat de usor consumatorii. "Substituirea produselor lactate cu specialitati din grasimi hidrogenate si dezinformarea consumatorilor creeaza un prejudiciu de imagine produselor românesti de calitate, afectând totodata munca fermierilor români, facilitând astfel dezvoltarea unor «portite» pentru activitati ilicite si obtinerea de profituri majorate în detrimentul consumatorilor", sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit specialistilor, grasimile hidrogenate, folosite în loc de lapte, sunt foarte periculoase. Ele pot sa creasca nivelul colesterolului din organism, iar comerciantii le folosesc pentru a prelungi termenele de valabilitate. Grasimile hidrogenate sunt folosite mai ales in mancarea de tip fast-food, in preparate din restaurante, patiserii si piete, acolo unde mare parte din marfuri se vand fara etichete, iar clientii nu pot verifica ce cumpara.  

Potrivit MADR, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate cu 40 la suta, în comparatie cu anul 2018 când procentul a fost de 74 la suta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img