vineri, 19 aprilie, 2024

Incendiu in Colectiv: Romania face un pas spre interzicerea fumatului in spatii inchise

Distribuie:

Publicat:

Romania s-ar putea alinia in curand la practicile europene in ceea ce priveste fumatul in restaurante, baruri si institutii. Comisa pentru Sanatate din Camera Deputatilor a dat marti aviz pozitiv unui proiect de lege care interzice fumatul in spatii inchise.

Anuntul a fost facut pe Facebook de deputatul Remus Cernea, iar initiativa legislativa ar putea fi suspusa votului in Camera Deputatilor saptamana viitoare.

“Un succes important pentru cresterea calitatii vietii in tara noastra si pentru sanatatea cetatenilor a fost inregistrat astazi la Comisia pentru Sanatate din Camera Deputatilor! A fost votat, dupa o ampla si aprofundata dezbatere, un raport pozitiv pentru o initiativa legislativa care interzice fumatul in toate spatiile publice (inchise) – inclusiv restaurante, institutii s.a.m.d. Astfel, Romania intra in randul tarilor civilizate europene”, a scris pe Facebook Remus Cernea.

Parlamentarul a subliniat ca “bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in tara noastra, iar fumatul este un factor determinant de imbolnavire. Speranta medie de viata pentru fumatori este cu 10-15 ani sub cea a nefumatorilor”. In Parlament au fost depuse, de-a lungul timpului, mai multe initiative legislative care propuneau interzicerea fumatului in spatii publice, insa niciuna dintre ele nu a devenit pana acum lege.

Comisia pentru Sanatate a dezbatut marti aceasta propunere pe fondul ingrijorarilor ridicate din spatiul public cu privire la pericolul izbucnirii unui incendiu in locuri inchise. Amintim ca focul din clubul Colectiv a pornit de la niste artificii si s-a soldat cu moartea a 48 de oameni pana in acest moment.

Semnale legate de interzicerea fumatului au venit inclusiv de la proprietarii de localuri si muzicieni. De exemplu, reprezentantii clubului Koshin Glam din Ploiesti au anuntat saptamana trecuta ca localul isi suspenda activitatea pentru a face modificari ce tin de siguranta, iar dupa redeschidere fumatul va fi interzis. La randul sau, trupa rock Taine a anuntat ca nu va mai sustine concerte pana cand nu se va interzice fumatul in cluburi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img