sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Incendiul devastator din SUA, văzut din satelit: Norul gros de fum a ajuns pană în Europa!

Distribuie:

Publicat:

Incendiile care devastează vestul Statelor Unite sunt ''de zeci până la de sute de ori'' mai intense decât media ultimilor 15 ani, degajând un nor de fum extrem de dens, care a ajuns până în Europa, potrivit serviciului european Copernicus care monitorizează schimbările climatice, informează AFP.

Datele arată că în acest an, activitatea incendiilor ''fără precedent'' este ''de zeci până la sute de ori mai intensă decât media perioadei 2003-2019 pe întreg teritoriul Statelor Unite precum şi în mai multe state afectate'', a precizat serviciul.

Incendiile degajează totodată cantităţi importante de fum, iar cele din California şi Oregon au degajat deja în atmosferă ''mult mai mult dioxid de carbon în 2020 decât în oricare alt an de la începutul măsurătorilor CAMS, în 2003'': 21,7 megatone în California şi 7,3 megatone în Oregon.

Norul de fum deosebit de dens a ajuns chiar până în Europa.

''Faptul că aceste incendii emit atât de multă poluare în atmosferă, încât putem deja vedea fumul gros la 8.000 de kilometri depărtare, arată cât sunt de devastatoare în ceea ce priveşte amploarea şi durata'', a insistat Mark Parrington.

În total, peste două milioane de hectare de vegetaţie au fost deja devastate începând cu jumătatea lunii august de la frontiera canadiană până la cea cu Mexic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img